Hlavní obsah

Ukrajina a Rusko si vyměnily zajaté vojáky

Kyjev/Moskva

Všichni ruští výsadkáři, kteří nedávno „zabloudili” a byli zadrženi na Ukrajině, se vrátili domů. Rusové naopak předali Ukrajincům 63 jejich vojáků. „My své vojáky neopouštíme,” řekl zástupce velitele ruských výsadkových vojsk generálmajor Alexej Ragozin.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Zajatí ukrajinští vojáci uklízejí ulice v Snižném.

Článek

Ruské úřady podle v neděli ráno předaly na hraničním přechodu Nechotějevka v Belgorodské oblasti druhé straně 63 ukrajinských vojáků, kteří 27. srpna přešli ruskou hranici. Ruský prezident Vladimir Putin v pátek uvedl, že mu ukrajinský prezident Petro Porošenko v Minsku slíbil propustit ruské výsadkáře zajaté na Ukrajině.

„Ruští vojáci budou předáni Rusku stejně, jako jsme dosud předávali vojáky ukrajinské armády," řekl Putin a připomněl případy, kdy do Ruska přešlo najednou až 450 Ukrajinců. A sám "vážně věří, že (ruští výsadkáři) zabloudili, protože hranice není vyznačená".

Kyjev naopak považoval za nepravděpodobné, že by příslušníci elitní jednotky pronikli desítky kilometrů do hloubi ukrajinského území proto, že se prý nedokázali zorientovat. Považoval zajaté "diverzanty" za potvrzení svých obvinění, že na Ukrajině válčí i příslušníci regulérní ruské armády, nejen dobrovolníci, jak tvrdí proruští separatisté. Ti na východě Ukrajiny bojují s ukrajinskými vládními jednotkami už od dubna.

„Jednání byla velice složitá. Ale zdravý rozum zvítězil a vše dopadlo dobře. Hlavní je, že chlapci jsou teď s námi," řekl Ragozin. Považuje za nepřijatelné, že výsadkáře Ukrajinci tak dlouho zadržovali, zatímco ruské úřady prý promptně předávají ukrajinské vojáky, kteří se ocitli v Rusku.

Skupinu ruských výsadkářů podle serveru newsru.com zadržela ukrajinská tajná služba SBU 25. srpna; údajně dva parašutisté byli zabiti a deset zajato. Sami výsadkáři na tiskové konferenci v Kyjevě hovořili o tom, že zabloudili během nočního cvičení, kterého se zúčastnily asi dvě stovky vojáků.

Reklama

Výběr článků

Načítám