Hlavní obsah

Ukrajinské síly se stahují od Luhansku, čelí palbě řízených střel

Kyjev

Ukrajinští vojáci se pod tlakem povstalců, podporovaných Ruskem, museli stáhnout z oblastí východně od povstalecké bašty Luhanska na východě Ukrajiny. Opustili dvě vesnice, uvedla v sobotu agentura Reuters s odvoláním na informace ukrajinské bezpečnostní rady. Ukrajinské síly čelí nejen palbě z raketometů Grad, ale i řízeným protitankovým střelám.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Rakety odpálené ukrajinskými silami proti separatistům

Článek

”Přímá vojenská agrese proti východní Ukrajině pokračuje,” tvrdí rada. Ruské tanky podle ní „doslova zničily všechny domy” ve městečku Novosvitlivka.

„Rusové pokračují v přísunu vojenské techniky a žoldnéřů do Donbasu (průmyslové oblasti na východě Ukrajiny),” řekl mluvčí rady Andrij Lysenko před novináři v Kyjevu. Jako důkaz předvedl videozáběry zachycující kolonu tahačů s tanky a transportéry na návěsech. „Tohle všechno jede 'zabloudit' na Ukrajinu,” dodal podle agentury Interfax-Ukrajina.  Zablouděním svých mužů vysvětlovala Moskva v minulých dnech zprávu, že na ukrajinském území bylo zadrženo deset ruských výsadkářů.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinští vojáci na transportéru u Debalceva

„Ruské síly proti našim vojskům, používají protitankové řízené střely,“ sdělilo tiskové středisko protiteroristické operace (ATO) . Dodalo že žádný ze systémů protitankových raket Točka U, kterým nyní čelí ukrajinské síly, nezmizel ze skladů, protože všechny jsou u jednotek a většinou nasazeny v bojích: „Informace o údajném zmocnění se ukrajinských taktických raketových systémů opět demonstrují, že ruská strana využívá uměle vytvořené informace, aby zakryla skutečnost, že Ruská federace vyzbrojuje separatisty systémy Točka U.“

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Dělostřelecké granáty na základně u Debalceva

Podle tiskového střediska protiteroristické operace (ATO) bylo ostřelováno luhanské letiště, které zůstává pod kontrolou ukrajinských sil. Pálili na ně z tanků i raketometů BM-21 Grad.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Raketomet BM-21 Grad ukrajinské armády, stejný typ podle ministerstva obrany používají i proruští separatisté.

Z území ruské federace byly ostřelovány ukrajinské pozice u obce Horodyšče. Terčem palby separatistů se stala kontrolní stanoviště ukrajinských sil v Uspence, Debalcevu, Komsomolském, Makarovu a Pervomajsku i na dalších místech. 

Boje se separatisty na východě země si dosud vyžádaly životy téměř 765 ukrajinských vojáků a 2765 jich utrpělo zranění. V pátek zemřeli čtyři gardisté, i když se spekulovalo i o desítkách mrtvých.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám