Hlavní obsah

Kurdové vyrvali ropné pole u Mosulu z rukou Islámského státu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Irbíl/Mosul

Kurdští bojovníci v pátek dobyli část ropného pole Ajn Zalah u Mosulu. Tři těžní věže ale bojovníci Islámského státu před stažením zničili. Je to další území po okolí mosulské přehrady, které kurdské a irácké síly dobyly od doby, kdy mají vzdušnou podporu USA.

Foto: Reuters

Kurdští pešmergové na stráži před útokem radikálů z IS

Článek

Operaci zahájili kurdští pešmergové ve čtvrtek ráno. Nejprve osvobodili několik vesnic, aniž by čelili většímu odporu. Když se pokusili přiblížit k ropným polím, sunnitští radikálové odpálili nálože, které umístili do těžních věží.

Podle svědků z místa stoupaly husté sloupce dýmu.

Video mělo Kurdy odstrašit

Islámský stát se snaží Kurdy odradit od spolupráce s USA. V pátek zveřejnil video, zachycující stětí zajatého kurského bojovníka. Skupina tří zajatých Kurdů v oranžových mundůrech, jaké mají vězni na Guantánamu, nejprve vyzvala prezidenta autonomního iráckého Kurdistánu Masúda Barzáního a kurdskou vládu, aby přestali spolupracovat s USA: „Nedovolte Americe intervenovat v našem regionu. Naše duše jsou ve vašich rukou. Jakákoli neopatrnost na vaší straně bude mít za následek naši smrt.”

Na dalším záběru je vidět jednoho zajatce, jak před mosulskou mešitou klečí před třemi katany v černém. Jeden z nich mu utne hlavu, zatímco na druhé polovině obrazovky běží záběry ze setkání kurských a amerických představitelů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám