Hlavní obsah

Na Ukrajinu vpadla ruská armáda, oznámil prezident Porošenko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Na východní Ukrajině provedla invazi ruská armáda, prohlásil ve čtvrtek ukrajinský prezident Petro Porošenko. Kvůli vpádu zrušil svoji plánovanou cestu do Turecka. Kreml tvrzení popírá.

Foto: ČTK/AP

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Článek

„Rozhodl jsem se zrušit pracovní návštěvu Turecké republiky ve spojitosti s rychle se horšící situací v Doněcké oblasti, zvláště v Amvrosijivce a Starobeševě, poněvadž proběhla invaze ruských sil,“ uvedl Porošenko na svých internetových stránkách.

Kyjev také ve čtvrtek odpoledne potvrdil pád Novoazovsku, o němž se spekulovalo od rána. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle sdělení ukrajinské bezpečnostní rady začala operace protivníka, jejímž cílem bylo dobýt Novoazovsk, ve středu před polednem palbou raketometů Grad umístěných na území Ruska. „Pak ve 12:30 (11:30 SELČ) zahájily útok dvě kolony vojenské techniky tvořené tanky, obrněnými transportéry BMP a BTR, které vjely na území Ukrajiny z Veselo Vozněsensku a Maksimova v Rostovské oblasti Ruské federace,“ uvedla rada. “Bez těžkých zbraní se pohraničníci a gardisté stáhli,“ dodala. Provedli to na rozkaz, aby se ušetřily jejich životy. Večer už obě kolony vjely do města a obsadily i okolní vesnice.

Zpráva nezmínila, kolik vozidel město dobylo. Objevily se informace, že jich bylo pět. Ve zprávě se nehovoří ani o neochotě ukrajinských gardistů bojovat proti přesile.

Po obsazení města z něj museli odejít všichni lidé, kteří tam neměli trvalé bydliště.

Ukrajinci se nyní chystají k obraně blízkého Mariupolu, který leží na cestě ke Krymu, jejž Rusko anektovalo zkraje roku.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Novoazovsk

„Místo prezidenta je nyní v Kyjevě,“ oznámil Porošenko, který kvůli překotně se měnící situaci svolal mimořádné jednání bezpečnostní rady státu.

Prezident dodal, že Ukrajina hodlá kvůli ruské invazi požádat o svolání Rady bezpečnosti OSN: „Svět je povinen posoudit prudké zostření situace na Ukrajině.“

Podle něj se Ukrajina také obrátí na své evropské partnery s výzvou na svolání mimořádného zasedání Rady Evropy.

O svolání Rady bezpečnosti OSN krátce předtím hovořil premiér Arsenij Jaceňuk: „Považuji ze nevyhnutelné, aby naši západní partneři svolali mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN. Rusko výrazně zvýšilo svou vojenskou přítomnost na Ukrajině.“

O naléhavou schůzku RB OSN požádala také Litva, která Rusko obvinila z invaze na Ukrajinu. Litva je nestálým členem rady.

Ruských vojáků jsou tisíce

Ukrajinská armáda v minulých dnech zajala na východě několik ruských výsadkářů. Moskva tvrdila, že tam zabloudili. Posléze vyšlo najevo, že výsadkáři se účastnili bojů a několik z nich bylo zabito. [celá zpráva]

Ve čtvrtek pak vůdce vzbouřenců ze samozvané Doněcké lidové republiky Aleksandr Zacharčenko přiznal, že v řadách separatistů bojují tisíce ruských vojáků. Podle něj jsou to ale dobrovolníci, nikoli regulérní ruská armáda. Jsou to buď vojenští vysloužilci, nebo vojáci na dovolené a na opušťáku, prohlásil Zacharčenko. [celá zpráva]

Podle svědectví však mají Rusové na východní Ukrajině i tanky.

Reportér agentury Reuters na jihu Ruska k tomu doplnil, že ve čtvrtek viděl kolonu armádních vozů bez označení, jak se vrací od ukrajinské hranice do Ruska. V místě vzdáleném tři kilometry od hranice viděl dvě obrněná vozidla, šest armádních nákladních vozů a jeden bagr.

Vojáci na vozidlech byli podle něj špinaví a jeden měl ovázanou hlavu. Jedno z nákladních aut mělo rozbité okno a přední světlo, a táhlo ho druhé auto.

U blízkého tábora mužů v uniformách bez označení přistával armádní vrtulník Mi-8.

Žádná invaze, hájí se Moskva

To, že Rusko mohlo provést vpád na Ukrajinu, připustila Ella Poljakovová z rady pro lidská práva ruského prezidenta. „Když se množství lidí s velitelskými příkazy, v tancích a v obrněných vozidlech, s těžkými zbraněmi, vyskytuje na území jiné země, překročí hranici, považuji to za invazi,“ řekla agentuře Reuters.

Rusko zprávy o vpádu popřelo. Ruský velvyslanec při Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) Andrej Kelin řekl, že žádný ruský voják hranici s Ukrajinou nepřekročil.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: STRINGER, Reuters

Průvod demonstrantů v moskvě

Moskva opakovaně popírá tvrzení Kyjeva, že se do konfliktu na východě aktivně vměšuje. Prezident Vladimir Putin v úterý v noci prohlásil, že Rusko není stranou v konfliktu.

Reklama

Související články

Putin s Porošenkem se shodli jen částečně

Úterní téměř dvouhodinová minská schůzka ruského a ukrajinského prezidenta Vladimira Putina a Petra Porošenka byla základem pro další jednání obou stran...

Výběr článků

Načítám