Hlavní obsah

V Norsku letos zabili přes 720 velryb, místní přitom o jejich maso nestojí

– Oslo

V Norsku bylo v letošním roce usmrceno již více než 720 velryb, napsal britský list The Independent. Jde tak o nejhrozivější sezónu lovu velryb od roku 1993, kdy norská vláda začala odmítat celosvětový zákazu lovu kytovců. Počet ulovených velryb je ale nižší než osloskou vládou stanovená kvóta 1286 kusů.

Foto: Profimedia.cz

Ulovená velryba

Článek

Sezóny lovu velryb se tento rok na severním pobřeží Norska zúčastnilo přibližně 21 lodí. Příznivé počasí a klidné moře lovu pomáhají.

Norské ministerstvo pro rybolov tvrdí, že v oblasti středního Atlantiku, mimo Island, a poblíž Faerských ostrovů žije přes 71 tisíc plejtváků malých. Dodává, že „norský lov velryb je založen na ochraně a trvale udržitelném využívání mořských zdrojů”.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Inspektoři podle prohlášení ručí za to, že se vše odehrává v souladu s pravidly ošetřujícími lov velryb, aby byli tito mořští savci vystavováni co možná nejmenší bolesti a stresu.

V Norsku se prodává málo

Norové přitom o velrybí maso velký zájem nemají a v obchodech mají problémy ho prodat.

Ředitel rybářské firmy Hopen Fisk Age Eriksen prohlásil, že vysoké počty úlovků jsou výzvou pro prodejce: „Dobré úlovky jsou pozitivní, my však nyní čelíme výzvám trhu. Máme více masa, než můžeme prodat."

Část velrybího masa se ho proto vyváží do Japonska, kterému na začátku tohoto roku OSN zakázala u Antarktidy lovit velryby.

Japonsko se pokoušelo obejít mezinárodní zákaz z roku 1986 a ulovení 10 tisíc velryb ospravedlňovalo vědeckým výzkumem.

Bojovníci za práva zvířat napsali norskému premiérovi otevřený dopis, v němž ho vyzývají, aby lov velryb zastavil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám