Hlavní obsah

Rusko přiznalo padlé výsadkáře na Ukrajině

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Moskva
Aktualizováno

Velení ruských sil ve středu přiznalo, že jeho výsadkáři padli na Ukrajině. Moskva přitom v úterý uváděla, že tam vojáci jen zabloudili. Armáda úmrtí oznámila pozůstalým s tím, že jejich blízcí nezahynuli při cvičení v Rusku. Ve středu o tom informovala stanice Echo Moskvy.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Zajatí ruští výsadkáři

Článek

O zabitých výsadkářích na Ukrajině hovořil velitel kostromské výsadkové divize, plukovník Aleksandr Chotulev. Příbuzné informoval, že ve střetu s ukrajinskými silami padli dva výsadkáři a deset dalších jich bylo zraněno. Převezli je do nemocnice v Rostově na Donu. Dalších devět výsadkářů bylo zajato a zatím zůstávají na Ukrajině.

Rusko původně uvádělo, že výsadkáři se dostali na území Ukrajiny omylem a ukrajinským pohraničníkům se vzdali bez boje. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jedna z pozůstalých ale stanici Echo Moskvy sdělila, že tři výsadkáři jsou mrtví.

Před neúspěchem akce si příbuzní mysleli, že výsadkáři jedou na výcvik k Rostovu na Donu.

Výsadkáři si to podle blízkých mysleli také. Příbuzným ale řekli, že je možné, že se mise protáhne až do zimy a žádali rodiny o teplé oblečení.

Zadržení pomlouvali ruskou propagandu

Ukrajinská tajná služba SBU uspořádala ve středu tiskovou konferenci se zadrženými vojáky. Ti během ní prohlásili, že ruské sdělovací prostředky o situaci na Ukrajině nemluví pravdu.

„Byli jsme překvapeni tím, co jsme viděli na vlastní oči. Kdybych tu nebyl, tak bych dosud věřil tomu, co ukazují v ruských zprávách. Protože jsme tady, pochopili jsme, že nám toho hodně neříkají,“ odpověděl podle Ukrajinské pravdy mladší seržant Jegor Počtojev na otázku, zda na Ukrajině viděl nějaké nacisty.

„U nás na internetu i v satelitní televizi ukazují něco jiného, ne to, co se skutečně odehrává. Co se doopravdy děje, jsme viděli na vlastní oči. Ale jak to vysvětlit těm, co se dívají na televizi, nevím,“ dodal desátník Ivan Romancov.

Doplnil, že skutečně nevěděl, že jejich skupina překročila hranice s Ukrajinou: „Za to, že jsme se sem dostali, mohou velitelé.“

Mrtvých a zraněných Rusů na Ukrajině až 400

Postup ruských úřadů mohl být podobný i případě dalších úmrtí vojáků Ruské federace na Ukrajině. Sergej Krivenko a Ella Poljakovová z prezidentské rady pro lidská práva požádali vyšetřovatele, aby prověřili zprávy o úmrtí devíti vojáků 18. motostřelecké brigády, kteří údajně zahynuli na cvičení v Rostovské oblasti, uvedla ČTK s odvoláním na list Vedomosti.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinský voják u neoznačeného hrobu u Luhansku

Zprávy o účasti vojáků z této jednotky v bojích na jihovýchodě Ukrajiny se v ukrajinských médiích objevily v půli června. Smrt devíti vojáků 9. srpna ve Snižném na pomezí Doněcké a Luhanské oblasti potvrdila listu Gazeta.ru předsedkyně výboru matek vojáků Ljudmila Bogatěnkovová. Ta televizi Dožď sdělila, že eviduje seznam 400 vojáků, kteří byli zraněni nebo zahynuli na Ukrajině.

Podle zpráv několika médií v Pskovské oblasti pohřbívají od 24. srpna vojáky ze 76. výsadkové divize. V pondělí byli pochováni Leonid Kičatkin a Alexandr Osipov, jejichž osobní doklady se podle ukrajinských médií našly v ukořistěných bojových vozidlech BMD-2.

Na komunitních sítích se už před týdnem objevily zprávy, že několik desítek výsadkářů o sobě nedává vědět od poloviny srpna. Ruská armáda kategoricky popírá účast v bojích, ale nic neříká rodičům o nezvěstných. To říká například matka dalšího vojáka ze 76. divize Ilji Maximova, který byl také "na cvičení v Rostově". I jeho doklady našli ukrajinští vojáci v ukořistěném obrněném vozidle. Rodiče o synovi nic nevědí od 16. srpna.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám