Hlavní obsah

Putin s Porošenkem se shodli jen částečně

– Minsk

Úterní téměř dvouhodinová minská schůzka ruského a ukrajinského prezidenta Vladimira Putina a Petra Porošenka byla základem pro další jednání obou stran a podle ukrajinského prezidenta přinesla i dohodu o propuštění Ukrajinců zadržovaných v Rusku. Prezidenti se shodli na potřebě ukončit krveprolití ve východní Ukrajině, Putin však trvá na tom, aby Kyjev s povstalci jednal, přičemž tvrdí, že Rusko není žádnou stranou konfliktu.

Foto: Mykola Lazarenko/Ukrainian Presidential Press Service/Handout, Reuters

Ukrajinský prezident Petro Porošenko jednal v Minsku s ruským protějškem Vladimirem Putinem (vpravo). Na snímku vlevo je ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Článek

"Hovořili jsme o potřebě co nejrychlejšího ukončení krveprolití, o potřebě posunout se směrem k politickému řešení všech otázek," řekl Putin po schůzce novinářům. Dodal, že Rusko mírový proces podpoří, ukrajinští vzbouřenci však musí být přizváni k jednání.

Kyjev viní Rusko z podpory vzbouřenců a v minulosti obvinil rebely, že porušovali podmínky příměří.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jednání budou pokračovat

I když se od schůzky prezidentů neočekával průlom, znamenala zřejmě nastartování procesu vyjednávání. Zatímco ruský prezident hodnotil minská jednání jako „celkově pozitivní“, Porošenko po setkání uvedl, že se má oživit práce tzv. kontaktní skupiny představitelů Ruska, Ukrajiny a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) a jednat spolu mají také pohraničníci a náčelníci generálních štábů  Ruska a Ukrajiny.

Podle ukrajinského prezidenta se také podařilo dosáhnout dohody o propuštění Ukrajinců zadržovaných v Rusku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Putin a Porošenko si potřásli pravicí Video: Reuters

Porošenko také tvrdí, že všichni účastníci minské schůzky "bez výjimky" podpořili logiku jeho mírového plánu.

Ukrajinský prezident před časem představil plán, který předpokládá odzbrojení povstalců a jejich svobodný odchod z Ukrajiny. "Připravíme cestovní mapu s cílem co nejdříve dosáhnout příměří, které ale rozhodně musí být oboustranné," řekl podle BBC.

Související témata

Foto: archiv Novinky, Novinky

Moskva

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Summitu se kromě prezidentů Ruska a Ukrajiny zúčastnili ještě prezidenti Běloruska Alexandr Lukašenko a Kazachstánu Nursultan Nazarbajev a také zástupci Evropské unie v čele se šéfkou zahraniční služby Catherine Asthtonovou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám