Hlavní obsah

Porošenko jednal s Putinem mezi čtyřma očima

Minsk
Aktualizováno

Prezidenti Ruska a Ukrajiny Vladimir Putin a Petro Porošenko se v úterý večer sešli mezi čtyřma očima na okraj summitu v běloruském hlavním městě Minsku. Schůzku podle agentury Interfax potvrdil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Prezidenti Ruska Vladimir Putin, Běloruska Alexandr Lukašenko a Ukrajiny Petro Porošenko v Minsku (zleva doprava).

Článek

Jednání se uskutečnilo za zavřenými dveřmi a trvalo bezmála dvě hodiny. Mělo se za to, že si Porošenko a Putin pouze vzájemně sdělí svá stanoviska.

"Hovořili jsme o potřebě co nejrychlejšího ukončení krveprolití, o potřebě posunout se směrem k politickému řešení všech otázek," řekl Putin po schůzce novinářům.

Šéf Kremlu však také řekl, že je nyní na Kyjevu, aby se dohodl na podmínkách příměří s proruskými povstalci. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Je to vůbec poprvé, co spolu oba déle hovořili mezi čtyřma očima. Sešli se sice už v červnu v Normandii, ale tehdy spolu mluvili jen krátce za přítomnosti německé kancléřky Angely Merkelové.

Prezidenti se k jednání sešli po večeři, která následovala po společné schůzce s hostitelským prezidentem Alexandrem Lukašenkem, hlavou Kazachstánu Nursultanem Nazarbajevem a zástupci Evropské unie v čele s Ashtonovou.

Jednání budou pokračovat

Jejich úvodní proslovy potvrdily rozpory mezi nimi, i když se oba vyslovili pro rychlé ukončení krveprolití na východní Ukrajině, kde bojuje ukrajinská armáda s rebely podporovanými Ruskem. Požadavek Moskvy, aby k jednáním byli přizváni i předáci ukrajinských vzbouřenců, Kyjev odmítá.

Lukašenko před summitem avizoval, že zásadní průlom asi nepřinese. V podvečer však dodal, že by setkání ukrajinských zástupců s ruskými v Minsku měla pokračovat. Podle jeho slov na tom panuje shoda.

Porošenko po setkání s Putinem řekl, že Ukrajina a Rusko chystají společná jednání pohraničních stráží a generálních štábů o uklidnění situace. Příprava příměří má podle něj začít co nejrychleji.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám