Hlavní obsah

Putin a Porošenko si stiskli ruce, v Minsku odstartovala mírová jednání

• Aktualizováno

Stiskem rukou prezidentů Ukrajiny a Ruska Petra Porošenka a Vladimira Putina odstartoval v úterý mírový summit v Minsku. Hostitel schůzky, běloruský prezident Alexandr Lukašenko, nicméně připustil, že se žádný velký průlom nejspíš čekat nedá. Ukrajinský prezident na úvod prohlásil, že jediným východiskem z krize je účinná kontrola ukrajinsko-ruských hranic a ukončení dodávek zbraní vzbouřencům na východě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Putin a Porošenko si potřásli pravicí Video: Reuters

 
Článek

Je to první schůzka obou státníků od letmého setkání v červnu v Normandii.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Rozhoduje se tu o osudech světa a Evropy. Mým cílem je ukončit krveprolití a začít proces hledání politického kompromisu," řekl podle agentury ITAR-TASS na úvod Porošenko.

Foto: ČTK/AP

Prezidenti Ruska Vladimir Putin a Ukrajiny Petro Porošenko si v Minsku podávají ruce. Přihlížejí šéfka zahraniční služby EU Catherine Ashtonová a kazašský prezident Nursultan Nazarbajev.

Ukrajinský prezident před účastníky summitu, mezi nimiž jsou i prezident Kazachstánu Nursultan Nazarbajev a šéfka zahraniční služby Evropské unie Catherine Ashtonová s eurokomisaři pro obchod a energetiku, podle agentury Reuters řekl, že všichni aktéři by z ukrajinské krize chtěli vyjít důstojně a že chce vyslechnout všechny názory, jak k míru dospět.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Prezidenti Ukrajiny Porošenko, Běloruska Lukašenko, Ruska Putin a Kazachstánu Nazarbajev v Minsku (zprava). Uprostřed nich je šéfka zahraniční služby EU Ashtonová.

Vladimir Putin zdůraznil, že Kyjev má přihlédnout k zájmům ruskojazyčného jihovýchodu Ukrajiny a začít jednat s představiteli těchto regionů o míru. Porošenko slíbil, že k zájmům Donbasu, tedy východní Ukrajiny, bude přihlížet. Východiskem má být jeho mírový plán, který však povstalci odmítli, protože požaduje jejich kapitulaci.

Průlom podle Lukašenka nepřijde

Podle hostitele Lukašenka jednání, které pokračuje za zavřenými dveřmi, zásadní zvrat nepřinese.  "Kolosální průlom se nejspíše nedá čekat. Ale měli bychom si ujasnit pozice, abychom nastartovali mírový proces," avizoval běloruský prezident ještě před summitem během setkání s Ashtonovou.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Prezidenti Ruska Vladimir Putin, Běloruska Alexandr Lukašenko a Ukrajiny Petro Porošenko v Minsku (zleva doprava).

Konflikt je podle Lukašenka záhodno utišit "jakýmikoli prostředky", protože "bratrovražednou válku nikdo nemá zapotřebí".

Kyjev ratifikuje přistoupení k EU

S Ashtonovou se před summitem setkal i ukrajinský prezident. Ujistil ji, že Kyjev ratifikuje asociační dohodu s Evropskou unií ještě před říjnovými parlamentními volbami.

Dopady asociační dopady se summit také zabývá. Porošenko v úvodu navrhl zřídit monitorovací skupinu, která by zjistila skutečné škody, které by celní unii, sdružující Rusko, Bělorusko a Kazachstán, mohlo způsobit přidružení Ukrajiny k Evropské unii a volný obchod s EU.

Související témata

Foto: archiv Novinky, Novinky

Moskva

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Ukrajinský obchod s celní unií vedenou Ruskem podle Porošenka už mezitím klesl o třetinu.

Reklama

Související články

Ukrajinský prezident rozpustil parlament

Ukrajinský prezident Petro Porošenko podepsal v pondělí dekret o rozpuštění Vrchní rady, jednokomorového ukrajinského parlamentu. Otevřela se tak cesta pro...

Výběr článků

Načítám