Hlavní obsah

Ukrajina obvinila Rusko z náletů vrtulníků, zabily čtyři pohraničníky

Kyjev

Ruské bitevní vrtulníky Mi-24 ostřelovaly v pondělí ukrajinské pohraničníky a čtyři z nich zabily. Oznámil to v úterý mluvčí ukrajinské bezpečnostní rady Andrij Lysenko. Útok byl podle něj podniknut v době, kdy se podle Kyjeva kolona obrněných transportérů pokoušela prorazit z Ruska na jihovýchod Ukrajiny přes Novoazovsk k přístavu Mariupol.

Foto: Profimedia.cz

Ruské bitevní vrtulníky Mil Mi-24 při střelbách

Článek

„Ukrajinské pohraničníky poprvé během konfliktu ostřelovaly neřízenými raketami dva bitevní vrtulníky Mi-24 Ruské federace,” řekl Lysenko podle listu Ukrajinska pravda. Dodal, že čtyři pohraničníci padli, další tři utrpěli zranění. „Díky odvaze hrdinů se průlom přes hranici nezdařil,” dodal.

Obyvatelé Novoazovska podle agentury AP i v úterý prchali před ostřelováním, ale nebylo jasné, z které strany se střílí.

„Situace se vyznačuje větší aktivitou protivníka i ruských vojsk na východním a jižním směru v Doněcké oblasti i růstem počtu provokací na rusko-ukrajinských hranicích. Rusko se tak snaží vytvořit novou frontu na jihu Doněcké oblasti,” prohlásil plukovník Lysenko, jehož slova ale nelze ověřit z dalších zdrojů.

Moskva až dosud popírala, že by se jakkoli vojensky angažovala v konfliktu na východě Ukrajiny. V úterý ale potvrdila, že Ukrajinci zajali deset ruských výsadkářů, kteří však prý hranici překročili omylem.[celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám