Hlavní obsah

Zastánce skotské nezávislosti uspěl v poslední debatě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Poslední televizní debatu před zářijovým referendem o nezávislosti Skotska vyhrál v pondělí šéf skotské vlády Alex Salmond, který prosazuje samostatnost. Na rozvržení sil mezi voliči toho ale moc nezměnila. Podle bleskového průzkumu agentury ICM pro deník The Guardian mají stále těsnou převahu stoupenci setrvání Skotska ve Velké Británii.

Foto: Reuters

Alexe Salmonda připravují na televizní debatu o nezávislosti Skotska.

Článek

V debatě se mu podařilo přebít hlavní trumf svého soupeře, a tím byla otázka, co bude Skotsko dělat, když Británie nebude chtít zůstat u jednotné měny.

Salmond, který tvrdil, že má hned „tři plány B”, projevil přesvědčení, že Londýn společnou měnu bude chtít zachovat, protože v opačném případě by centrální bance zůstaly společné dluhy.

Bývalý britský ministr financí Alistair Darling zase varoval, že Skotsko nebude schopné splácet své závazky a nikdo mu nebude chtít půjčovat. Domnívá se, že  Skotsko by bylo příliš závislé pouze na mořské těžbě ropy a plynu, což se dlouhodobě nemusí vyplatit. Navíc při stárnoucí skotské populaci je pro ni výhodné rozložit sociální náklady na celou Británii, domnívá se.

Útoky přinesly body

Průzkum ukázal, že Salmondovy útoky na Darlinga přinesly body. Obvinil ho z úzkých vazeb na britské konzervativce premiéra Davida Camerona, jejichž reformy podle něj uvrhly část Skotů do větší chudoby.

Vítězství ve střetnutí mu přisoudilo 71 procent dotázaných potenciálních skotských voličů. Bylo mezi nimi 98 procent stoupenců nezávislosti a 41 procent zastánců unie s Anglií.

Darlingovi se místo průlomu v názorech na skotskou nezávislost podařilo jen o něco více vyhranit oba tábory. Jako upozorňuje The Guardian, při odečtení stále nerozhodnutých voličů počet stoupenců nezávislosti sice stoupl z 44 na 45 procent, ale zvýšil se i u zastánců setrvání v Británii, a to ze 46 na 47 procent.

Ještě donedávna byl náskok stoupenců jednotné Británie mnohem vyšší. Podle The Guardian může také výsledek debaty ovlivnit zhruba 750 tisíc voličů, kteří už dnes a ve středu pošlou svoje hlasy poštou.

Reklama

Výběr článků

Načítám