Hlavní obsah

Blair radil Nazarbajevovi, jak vykličkovat z masakru demonstrantů

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský expremiér Tony Blair radil kazašskému prezidentovi Nursultanu Nazarbajevovi, jak odrazit výtky, že nechal roku 2011 postřílet neozbrojené demonstranty.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Bývalý britský premiér Tony Blair

Článek

Před vystoupením Nazarbajeva na univerzitě v Cambridge mu Blair doporučil, aby dal najevo, že „tyto události, jakkoli jsou tragické, by každopádně neměly zastřít obrovský pokrok, jehož Kazachstán dosáhl“.

„Vyřídit to tak, jak Vám doporučuji, je pro západní média nejlepší. Poslouží to také jako citát, který lze použít k budoucímu vysvětlení základního argumentu ve prospěch Kazachstánu,“ psal Blair v dopise, o němž informoval britský list The Daily Telegraph.

Navrhl také znění příslušné části projevu, které pak kazašský vládce převzal prakticky beze změn.

Kazaši prý Blaira neplatí. Jen jeho firmu

Blairův mluvčí poté ujistil, že Blaira neplatí kazašská vláda: Kazachstán totiž oficiálně platí expremiérovu firmu Tony Blair Associates, a to za práci na „programu reforem“.

Mluvčí poukazoval na to, že Kazachstán za posledních dvacet let zvýšil svůj HDP desetinásobně, posílil náboženskou svobodu a je dobrým spojencem Západu.

Kazašská policie zahájila v prosinci 2011 palbu na lidi, kteří ve městě Žangaozen na západě země protestovali proti nízkým platům a pracovním podmínkám zaměstnanců ropného průmyslu. Při masakru zabila 14 lidí a dalších 80 zranila.

Stát, kde Nazarbajev autoritářsky vládne už od pádu SSSR, se podle Human Rights Watch dopouští mučení, věznění kritiků vlády, dusivé kontroly médií, omezování náboženské svobody a porušování práv pracujících.

Reklama

Výběr článků

Načítám