Hlavní obsah

Ukrajinští vojáci prý bojují s kolonou ruských obrněnců

– Kyjev

Ukrajinští vojáci a pohraničníci podle ukrajinských médií svedli boj s kolonou desítek tanků a obrněnců, která prý pronikla na východní Ukrajinu z Ruska přes hranice poblíž přístavu Mariupol u Azovského moře. Některé oficiální zdroje tyto zprávy potvrzují, jiné ji naopak zpochybňují.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinský voják v Luhanské oblasti

Článek

"Ukrajinskou hranici narušila kolona desítek tanků a obrněných vozů. Kolonu zastavili pohraničníci (....) Bitva právě probíhá," řekl AFP armádní mluvčí Leonid Maťuškin.

"Dosud nemohu potvrdit tyto informace, upřesňují se. Pohraničníci to nepotvrdili. Zatím to všechno vypadá jako dezinformace," řekl listu Ukrajinska pravda Oleksij Dmytraškyvskyj z tiskového střediska armádní operace na východě Ukrajiny.

Podle televize TSN, odvolávající se na anonymního pohraničníka, přejela kolona se zbraněmi a vojenskou technikou přes hranici okolo páté hodiny ranní a pronikla prý do hloubi pěti až deseti kilometrů. Pohraničníci před útočníky prý ustoupili. Další zprávy následovaly na sociálních sítích: v koloně prý jede deset tanků, raketomety, obrněné transportéry i ruští žoldnéři. O nerovném boji s převahou agresora informoval také zástupce velitele dobrovolnického praporu Azovsk.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Armádní analytik Dmytro Tymčuk, citovaný agenturou Interfax-Ukrajina, ujistil, že ukrajinští vojáci zabránili koloně z Ruska v průniku do hloubi země. "Přátelé, nejde o otevřenou invazi Ruska. Kolona se pokoušela prorazit, ale obklíčili ji a proniklo jen pár kusů," uvedl obvykle poměrně dobře informovaný Tymčuk na Facebooku.

Později upřesnil, že hlavní část kolony zastavila palba ukrajinských děl a jen asi deset transportérů, dva tanky a dva nákladní vozy byly s to pokračovat v další jízdě do hloubi Ukrajiny, armáda se však snaží nepřítele zničit.

Rusko obvinění odmítá

O pronikání ruské vojenské techniky přes rusko-ukrajinské hranice se spekuluje neustále. V posledních dnech se na Ukrajině hovořilo o údajném proniknutí nejméně dvou kolon obrněnců z Ruska na ukrajinské území, mluvčí bezpečnostní rady ale nakonec zprávy o údajném průniku kolony obrněnců až do Luhanska nepotvrdil. Moskva podobné informace odmítá jako nepravdivé.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: STRINGER, Reuters

Průvod demonstrantů v moskvě

Komentátoři předpokládají, že stoupající intenzita bojů na východě Ukrajiny souvisí s úterním summitem v Minsku, na kterém by se mohli setkat prezidenti Ruska a Ukrajiny Vladimir Putin a Petro Porošenko.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám