Hlavní obsah

Merkelová slíbila Kyjevu miliardy na obnovu východní Ukrajiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá kancléřka Angela Merkelová slíbila v Kyjevě příspěvek ve výši 500 miliónů eur (téměř 14 miliard Kč) na mezinárodní pomoc při obnově poničeného východu Ukrajiny. Podle zahraničních agentur to řekl ukrajinský prezident Petro Porošenko, s kterým se kancléřka sešla v Kyjevě. Merkelová zároveň uvedla, že je nutné, aby obě znesvářené strany uzavřely příměří.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová a ukrajinský prezident Petro Porošenko

Článek

"Chtěl bych poděkovat paní Merkelové (...) za vytvoření speciálního fondu, který bude oznámen na zářijové dárcovské konferenci v Evropské unii a do něhož bude převedeno 500 miliónů eur na obnovení infrastruktury Donbasu," řekl Porošenko.

Šéfka německé vlády je v ukrajinské metropoli na své první návštěvě od propuknutí bojů mezi ukrajinskými vládními jednotkami a proruskými separatisty na východě země.

Kancléřka podle agentury Reuters vybídla obě strany, aby se zasadily za nastolení příměří, nicméně připustila, že mír nenastane, dokud se nepodaří zlepšit kontrolu nad hranicí Ukrajiny s Ruskem. Přes hranici podle Kyjeva proudí ruské zbraně a žoldnéři. Moskva tato obvinění odmítá.

V předvečer kancléřčiny návštěvy se německý vicekancléř a ministr hospodářství Sigmar Gabriel vyslovil pro federalizaci Ukrajiny jako jediné schůdné cesty k zachování jednoty země. "Územní celistvost Ukrajiny lze zachovat jen v případě, že se udělá nabídka regionům s ruskojazyčnou většinou," odhadl vicekancléř s tím, že "promyšlená koncepce federalismu se zdá jedinou možnou cestou".

Federalizaci Ukrajiny, k níž s ohledem na silnou ruskojazyčnou komunitu na východě země nabádala Moskva, Kyjev až dosud odmítal. Merkelová v sobotu poznamenala, že Porošenkova otevřenost vůči "decentralizaci" země se jeví jako dobré znamení.

Reklama

Výběr článků

Načítám