Hlavní obsah

Rusko vyslalo poloprázdné kamióny. Rozstřílí je a obviní Kyjev, míní Jaceňuk

Aktualizováno

Rusko vyslalo kamióny s humanitární pomocí na Ukrajinu, protože chce provokovat. Na ukrajinském území je proruští separatisté rozstřílejí a Moskva pak obviní ukrajinskou vládu. Takové podezření v pátek vyslovil ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk. Podle něj to však Kyjev nepřipustí. Podle Jaceňuka jsou některé kamióny poloprázdné.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Jeden z ruských kamiónů za ukrajinskou hranicí

Článek

Podle ruské agentury Interfax, odvolávající se na povstalce, prý první ruské kamióny už dojely do Luhanska.

"Teď čekají, že několik vozů z takzvaného konvoje bude rozstříleno. Samozřejmě Rusy. Ale nedovolíme to," řekl Jaceňuk v rozhovoru s ukrajinskými novináři, o kterém informoval list Ukrajinska pravda.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ukrajinští celníci podle premiéra stačili zkontrolovat 34 ruských kamiónů, ale ty byly kupodivu poloprázdné. Jeden vůz KamAZ, který uveze 25 tun nákladu, byl naložen jen 800 kilogramy čaje. Zbývající vozy prý byly zatíženy nejvýše osmi tunami nákladu.

"Když jsme to zjistili, Rusové dospěli k závěru, že tuto fikci (s humanitární pomocí) předvedeme světu. Proto ruské ministerstvo zahraničí rozhodlo o okamžitém překročení hranic," tvrdil Jaceňuk.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Ruský konvoj na silnici směrem na Luhansk

Rusové mají vozidla rozstřílet

Rusové podle něj od počátku nechystali žádnou humanitární misi, ale chtěli se dostat na ukrajinské území, kontrolované vládními jednotkami, aby tam rozstříleli pár kamiónů, a tak předvedli světu, co je zač "kyjevská junta".

Ruský postup, zejména podpora separatistům na východě země, podle premiéra svědčí o tom, že se Moskva nedokáže smířit se skutečností, že Ukrajina si vybrala sblížení s Evropskou unií. "Cílem není Doněck, anebo Luhansk. Cilem je Ukrajina," usoudil. "Nic nás nezastaví. Rozhodli jsme se. Jsme součástí Evropy," ujistil Jaceňuk.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruský konvoj s humanitární pomocí překročil ukrajinské hraniceVideo: Reuters

Kyjev obviňuje Rusko z porušení mezinárodního práva i "přímé intervence". [celá zpráva]

Ruská kolona, čítající podle různých zdrojů 262 až 280 nákladních vozů s téměř 2000 tun humanitární pomoci, vjela na Ukrajinu poté, co Moskva ohlásila, že už nehodlá tolerovat údajné ukrajinské zdržování. Kamiony stály na hranicích od 14. srpna.

"Říkáme, že je to přímá invaze," prohlásil před novináři šéf ukrajinské tajné služby SBU Valentin Nalyvajčenko, podle kterého jde o "přesně naplánovanou a nebezpečně riskantní provokaci".

Porušení závazků

Vjezd takzvaného humanitárního konvoje na ukrajinské území bez souhlasu Kyjeva je do očí bijícím porušením ruských mezinárodních závazků, které povede k další izolaci Moskvy, prohlásil v pátek generální tajemník Severoatlantické aliance Anders Fogh Rasmussen.

Také šéfka diplomacie Evropské unie Catherine Ashtonová řekla, že Rusko "zcela jasně narušilo ukrajinské hranice". O porušení územní celistvosti Ukrajiny hovořily i Spojené státy. Moskva obvinění odmítá a tvrdí, že mezinárodní právo neporušila.

Reklama

Související články

Další uprchlíci zahynuli na Ukrajině

Auto rodiny, která se pokoušela ve středu odjet z obce Chrjaščuvate, bylo zasaženo palbou separatistů. Tři lidé zahynuli, uvedl mluvčí bezpečnostní rady Andrij...

Výběr článků

Načítám