Hlavní obsah

První kamióny konvoje z Ruska popojely k ukrajinskému odbavení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinští celníci ve čtvrtek začali odbavovat první vozidla z ruského humanitárního konvoje vyslaného na Ukrajinu. Sdělila to ukrajinská pohraniční stráž citovaná agenturou Reuters. Zatím není jasné, zda vozy překročily hranici, nebo jsou v tzv. zóně nikoho. Agentura AP uvedla, že na Ukrajinu už byla přes hranici vpuštěna dvě vozidla Červeného kříže a míří směrem k Luhansku.

Foto: Alexander Demianchuk, Reuters

Vozidla Červeného kříže a kamióny ruského konvoje u hraničního přechodu na Ukrajinu

Článek

Na ukrajinské straně hranice má nyní pokračovat odbavení více než 200 kamiónů. Konvoj se přitom u hranice mezi Ruskem a Ukrajinou zdržel téměř týden. Ukrajinské úřady totiž pochybovaly o skutečné povaze konvoje, neboť panovaly obavy, že místo strádajícím obyvatelům je ve skutečnosti určen proruským separatistům na východě Ukrajiny a že převáží vojenské dodávky, což Moskva popírá.

Nejistota panuje také ohledně bezpečnostních garancí při průjezdu konfliktní oblastí východní Ukrajiny.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Mohu potvrdit, že ukrajinská strana začala s formalitami celního odbavení ruského humanitárního nákladu," uvedl mluvčí pohraničníků Andrij Děmčenko. Náklad však v tu chvíli byl stále na ruské straně.

Dorazila pomoc z Polska

Humanitární pomoc je určena především obyvatelům bašty separatistů Luhansku a jeho okolí, kde ukrajinská armáda stále svádí prudké boje se vzbouřenci. Město je už 19 dní v obležení a potýká se s přerušením dodávek vody a elektřiny.

V bojové zóně na humanitární pomoc čekají desetitisíce lidí. Kyjev ve čtvrtek oznámil, že na západní Ukrajinu dorazila humanitární pomoc z Polska. Oblečení, topná tělesa i školní potřeby byly rozděleny mezi uprchlíky z východu země a z anektovaného Krymu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám