Hlavní obsah

Ukrajinský ministr hospodářství chce za krize odstoupit

Kyjev

Ukrajinský ministr hospodářství Pavlo Šeremeta dal ve čtvrtek svou funkci k dispozici. Rozhodnutí sdělil agentuře Reuters a zároveň oznámil na svém facebookovém profilu. Důvodem demise je nemožnost prosadit hospodářskou reformu.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinec míjí kurz měn

Článek

Šeremeta tiskové agentuře sdělil, že má pocit marnosti při snaze prosazovat další reformy. Na Facebooku uvedl: „Místo dalšího boje proti včerejšímu systému jsem se rozhodl zaměřit se na práci s perspektivními lidmi, kteří vytvoří zítřejší systém.“

Třiačtyřicetiletý Šeremeta, ekonom vystudovaný ve Spojených státech, dále řekl, že "červená linie" byla překročena ve středu, kdy vláda jmenovala svého reprezentanta pro obchod navzdory nesouhlasu ministra, jemuž zástupce podléhá.

Bližší podrobnosti budou známy po poledni, kdy vystoupí na tiskové konferenci.

Rozhodnutí odstoupit oznámil dva dny po intervenci národní banky, která snížila hodnotu hřivny, a den poté, co banka uvedla, že podniky musejí všechny valuty získané z exportu v plné výši měnit za hřivny a ministr energetiky oznámil rozsáhlé výpadky v těžbě uhlí. [celá zpráva]

Už delší dobu se objevují zprávy, že Ukrajina je na pokraji bankrotu. Rating CAA1 a horší má u agentury Moody´s jedenáct zemí. Kromě Argentiny také Řecko a právě Ukrajina. Ta má úvěrové  hodnocení CAA3 a další výhled negativní. Už na konci loňského roku hrozilo, že nebude mít na splacení dluhů.

Šeremeta se stal ministrem krátce po únorovém sesazení promoskevského ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče.

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk a spolu s ním i celá vláda v červenci nabídli demisi po odchodu dvou politických stran z vládní koalice. Ukrajinský parlament však rezignaci kabinetu zamítl.

Reklama

Výběr článků

Načítám