Hlavní obsah

Na straně separatistů zřejmě opravdu bojoval Slovák, zveřejnili jeho pas

Právo, Ivan Vilček, sw

Muž, kterého zadržela ukrajinská armáda při bojích o železniční depo ve městě Ilovajsk u Doněcku, bude zřejmě přeci jen Slovák. Tvrdí to server Aktualne.sk s odvoláním na dobře informovaný zdroj ze slovenského ministerstva vnitra.

Foto: tvnoviny.sk

Pas zadrženého muže

Článek

Server uvedl, že Miroslav Roháč původem ze Žiliny s přechodným pobytem v Banské Bystrici žil dlouhodobě v Irsku. Před časem se však vrátil na Slovensko, odkud měl náhle odcestovat směrem na východ. Na Ukrajině se údajně dobrovolně přidal na stranu proruských separatistů.

Jeho zadržení v úterý potvrdil poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Hereščenko. [celá zpráva]

Následně se však objevily informace, že šlo o Srba s falešným slovenským pasem na jméno Miroslav Roháč.

Fotografii cestovního dokladu zadrženého muže ve středu na Facebooku zveřejnil poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko. Jako místo narození 45letého muže je v něm uvedena Žilina.

„To, že je původem Srb, řekl sám příslušníkům praporu Donbas, kteří jej v Ilovajsku zadrželi,“ napsal Heraščenko.

Pokud se definitivně potvrdí, že se jedná o Slováka, půjde vůbec o prvního občana Evropské unie zadrženého v řadách separatistů.

Slovenské ministerstvo zahraničí však zatím stále nemůže potvrdit, že zadržený muž je opravdu Slovák. „Víc než 24 hodin nedokážeme dostat z ukrajinské strany potvrzení této informace. Ve středu jsme si proto předvolali ukrajinského konzula,“ uvedl šéf slovenské diplomacie Miroslav Lajčák.

Reklama

Související články

Separatisté sestřelili ukrajinský bitevník

Ukrajinským separatistům se ve středu podařilo sestřelit další ukrajinské letadlo. Je jím bitevní Suchoj Su-25. Televizi 112.ua to řekl mluvčí ukrajinské...

Výběr článků

Načítám