Hlavní obsah

Putin na oslavy Slovenského národního povstání nepřijede

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Ruský prezident Vladimír Putin na letošní oslavy 70. výročí Slovenského národního povstání (SNP) nepřijede. Ruskou federaci bude na oslavách v Banské Bystrici zastupovat ministr obrany Sergej Šojgu, potvrdil ve středu hlavní organizátor letošních oslav, generální ředitel Muzea SNP Stanislav Mičev.

Foto: Bernadett Szabo , Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Putina pozval ještě bývalý slovenský prezident Ivan Gašparovič těsně před koncem svého funkčního období bez konzultace se svým nástupcem Andrejem Kiskou. [celá zpráva]

Slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák zdůraznil, že účast zástupce Ruské federace na oslavách SNP je logická. „Zpochybňovat podíl Rudé armády na osvobození Československa by mohl jen velký cynik,“ řekl.

Oslav se zúčastní prezident Miloš Zeman či polská hlava státu Bronislaw Komorowski. Pozvánku dostali i představitelé dalších států, mezi nimi také ukrajinský prezident Petro Porošenko.

Centrální oslavy SNP se uskuteční 29. srpna v Banské Bystrici. Na akci byla vyčleněná částka ve výši 445 tisíc eur (12 miliónů Kč).

Reklama

Související články

Putin na Krymu oznámil rozmístění vojáků

Rusko na Krymu umístí vojenskou operační posádku, oznámil na poloostrově ve čtvrtek prezident Vladimir Putin. Uvedl také, že by Krym po opětovném připojení...

Výběr článků

Načítám