Hlavní obsah

Separatisté zřídí stanné soudy, rabování chtějí trestat smrtí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Proruští radikálové na obsazených územích Doněcké oblasti zřídili stanné soudy a vojenské tribunály s právem poprav. Uvedlo to v pondělí v Doněcku tiskové středisko povstalců. Zastupitelé „Doněcké lidové republiky” prý schválili nový trestní zákoník, jehož součástí jsou i paragrafy o trestu smrti.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Proruský separatista před budovami, které v Doněcku poničilo ostřelování.

Článek

Základem vzbouřeneckého zákoníku je údajně právní systém Ruské federace, který ustanovení o trestu smrti obsahuje. Rusko ale tyto paragrafy na počátku 90. let zmrazilo a tamní soudy tresty smrti neukládají.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V samozvané lidové republice ale takové rozsudky padat budou, přinejmenším do doby „osvobození od ukrajinských okupačních vojsk”, uvedlo tiskové středisko. „Až skončí válka, budeme trestní právo humanizovat," prohlásil v této souvislosti doněcký „vicepremiér” Alexandr Karaman.

V oblastech obsazených vzbouřenci budou fungovat polní tribunály a vojenské soudy, které mají nejvyšším trestem stíhat zejména „drancování a banditismus”, kterých by se dopouštěli příslušníci povstaleckých oddílů. Další podrobnosti tisková zpráva neuvádí.

Podle informací z míst bojových operací je míra zločinnosti mezi vzbouřenci značná. Dochází k případům rabování v domech uprchlíků, ve městech prý povstalci často „konfiskují” osobní automobily a přes hraniční přechody kontrolované separatisty je převážejí k prodeji do Ruska. Časté jsou údajně i případy únosů a vydírání.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám