Hlavní obsah

Polští ministři mají odlišný názor na zákaz dovozu ruského uhlí

Právo, Pavol Minárik

Polsko zvažuje vyhlášení embarga na dovoz ruského uhlí, řekl v pátek v Bydhošti polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski. Ministr hospodářství Janusz Piechocinski se v sobotní reakci na jeho slova jednoznačně postavil proti embargu, které by podle něho „v konečném důsledku silně zasáhlo polskou ekonomiku.“

Foto: ČTK/AP

Šéf polské diplomacie Radoslaw Sikorski

Článek

Zatímco Sikorski je členem vlády za Občanskou platformu (OP) premiéra Donalda Tuska, Piechocinski je předsedou koaliční Polské lidové strany (PLS). Odlišný názor na sankce a embarga mezi těmito polskými vládními stranami existuje už několik dní.

„Budeme-li pokračovat v zasazování úderů ve vzájemné obchodní válce, nemůže to dobře dopadnout. Spor se rozšíří i na jiné produkty, bez jejichž dovozu z Ruska můžeme mít velký problém,“ uvedl polský ministr hospodářství. „Místo roztáčení spirály sankcí se musíme soustředit na modernizaci těžby a propagaci polského uhlí,“ dodal Piechocinski.

Sedm miliónů tun neprodatelného uhlí

Polsko, které v roce 2013 vytěžilo asi 76 miliónů tun uhlí, ho zároveň dovezlo dalších 10,8 miliónů tun. Z toho 8 miliónů tun pocházelo z Ruska.

Předpoklady týkající se těžby a dovozu uhlí na rok 2014 jsou přibližně stejné jako loni. Polské doly mají zároveň na haldách nashromážděno necelých sedm miliónů tun uhlí, které - vzhledem k podstatně vyšší ceně než kolik stojí uhlí z Ruska - nedokáží prodat.

Reklama

Výběr článků

Načítám