Hlavní obsah

Ruský konvoj ukrajinští celníci pustí, čeká se na potvrzení od vlády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V sobotu odpoledne už se téměř vyřešila patová situace s poněud podezřelým ruským humanitárním konvojem kamionů, z nichž mnohé byly poloprázdné. Ukrajinští pohraničníci a Mezinárodní výboru Červeného kříže dojednali s Rusy podmínky vjezdu na Ukrajinu, uvedl stálý zástupce Červeného kříže v Rusku, Bělorusku a na Ukrajině Pascal Cuttat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Konvoj s humanitární pomocí čeká v pohraniční zóně Ruska a UkrajinyVideo: Reuters

 
Článek

Mise ruského konvoje s nákladem humanitární pomoci desítky hodin čeká v pohraniční zóně mezi Ruskem a Ukrajinou a zároveň se stala novým zdrojem psychologické války mezi Kyjevem a Moskvou.

„Během dneška se uskutečnily rozhovory mezi zástupci celní a pohraniční služby Ruska a Ukrajiny a představiteli MVČK, přičemž jsme dohodli technické podmínky přejezdu hranice. Zejména bylo dohodnuto, že pracovníci Červeného kříže budou doprovázet každé vozidlo kolony,” řekl novinářům Cuttat.

V zásadě bylo podle něj také dohodnuto, že zástupci Červeného kříže zkontrolují náklad na území Ruské federace. „Velmi důležitou otázkou je také bezpečnost pracovníků Červeného kříže. Tu musejí garantovat obě strany. Tato otázka ale zatím vyřešena nebyla,” řekl Cuttat.

Čeká se na odpověď

Kyjev vjezd konvoje na ukrajinské území zatím nepovolil. MVČK zaslal Kyjevu písemnou zprávu o prověrce dokumentace nákladu, který převáží ruská kolona, řekl Cuttet. „Dosud jsme však od ukrajinské strany neobdrželi odpověď, takže nevíme, zda Kyjev uznává tento náklad za humanitární pomoc.”

Ruské ministerstvo zahraničí obvinilo ukrajinské úřady ze zlovolného překrucování faktů, Kyjev odmítal náklad převzít a vinil Rusko ze zdržovací taktiky. Červený kříž odmítal nad zásilkou převzít odpovědnost, dokud se obě strany nedohodnou. Podle předchozích informací MVČK Rusko zatím poskytlo jen všeobecný seznam nákladu, který je v koloně 262 kamionů uložen. Ukrajinské celní orgány prý kromě toho nechtěly obsah vozidel uznat jako humanitární zásilku a odmítaly vpustit konvoj na své území.

Ruské ministerstvo zahraničí ukrajinský postup ostře kritizovalo. „Vyrábějí se pohádky o tom, že Rusko neposkytlo informaci o obsahu kamionů, že odmítá přepravit humanitární pomoc přes přechody kontrolované Ukrajinou. Kyjev se snaží dosažené dohody změnit,” upozornilo ministerstvo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám