Hlavní obsah

Povstalci na Ukrajině nasadili do bojů tanky, dostali posily z Ruska

– Kyjev • Aktualizováno

Proruští povstalci na východě Ukrajiny ohlásili přísun nových posil z Ruska. Nově jmenovaný šéf samozvané doněcké vlády Alexandr Zacharčenko na tiskové konferenci v Doněcku prohlásil, že v klíčové etapě bojů bylo nasazeno mnoho nových bojovníků „vycvičených na území Ruské federace”. Z rezerv prý vzbouřenci do boje proti armádě nasadili velké množství těžké vojenské techniky.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Proruský separatista před budovami, které v Doněcku poničilo ostřelování.

Článek

Podle Zacharčenka vzbouřenci v kritické fázi bojových operací vyslali do boje 30 tanků a 120 obrněných transportérů. Kde tuto bojovou techniku získali, doněcký „premiér” neuvedl. Naznačil, že posily operují v bojích v Doněcku a na přístupových silnicích k Luhansku.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Šéf samozvané doněcké vlády Alexandr Zacharčenko

Šéf ukrajinského Střediska pro vojenská a politická studia Dmytro Tymčuk uvedl, že povstalci dostali rozsáhlou dodávku techniky. Údajně přijela z Ruska.

„Podle našich informací v posledních dvou dnech bylo teroristům přesunuto ne méně než sto kusů techniky. Je velmi důležité, aby se nedostala do oblasti Luhansku... Pokud dělostřelci a piloti budou schopni tento problém vyřešit, měli by být vyznamenáni,” napsal Tymčuk na svém facebookovém profilu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajinská armáda pokračuje v bojových operacích u DoněckuVideo: Reuters

Ve zpravodajství západních médií z rusko-ukrajinského pohraničí se v pátek objevily informace o přejezdu kolony ruských bojových vozidel na ukrajinské území. Informaci potvrdilo i ukrajinské armádní velení, Rusko zprávy o konvoji obrněných transportérů a tanků popřelo. Ukrajinský prezident Petro Porošenko v pátek oznámil, že část ruské kolony byla na ukrajinském území zničena. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruská vojenská kolona nedaleko hranice s UkrajinouVideo: Reuters

Informaci prezidenta v sobotu potvrdil Porošenkův mluvčí Jurij Lucenko. „Ze zákeřně vyslané kolony 70 vozidel s ruskými identifikačními znaky zůstala hromada šrotu,” uvedl na svém twitterovém účtu. „Zásah raketou je pro nezvané hosty pádným argumentem.”

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Ukrajinský voják z praporu Donbas ve vesnici Marynivka nedaleko Doněcku

Mluvčí ukrajinské protipovstalecké operace Andrij Lysenko v sobotu v Kyjevě oznámil, že povstalci se v noci znovu pokusili získat ztracené pozice kolem silnice spojující Luhansk s hraničním přechodem Izvaryne. Armáda ale své postavení uhájila a otevřela další trasy k postupu na Luhansk, řekl Lysenko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám