Hlavní obsah

EU podporuje vyzbrojování Kurdů

Brusel

Evropská unie souhlasí s dodávkami zbraní pro irácké Kurdy od jednotlivých členských zemí. Během páteční mimořádné schůzky unijních ministrů zahraničí v Bruselu to prohlásil šéf německé diplomacie Frank-Walter Steinmeier. Na společném vyzbrojování Kurdů se však Brusel nedohodl.

Článek

„Rada (ministrů zahraničí) vítá rozhodnutí jednotlivých členských států vyhovět žádosti kurdských autonomních úřadů poskytnout jim bezodkladně vojenský materiál,” stojí v závěrečném usnesení pátečního ministerského jednání k situaci v Iráku. Je tedy na každé unijní zemi zvlášť, jak a zda se rozhodne k dodávkám zbraní pro Kurdy.

Německo zatím plánuje dodávky nebojového materiálu, s dodávkami zbraní už začaly Francie a USA. [celá zpráva] Británie naznačila, že by žádosti Kurdů o zbraně vyhověla. [celá zpráva] Nizozemsko by pomohlo Kurdům i vládním vojskům, uvedla BBC.

Jednotné rozhodnutí se čekat nedalo, protože proti vyzbrojování se postavily Rakousko a Švédsko.

O vyzbrojování Kurdů uvažuje i Česká republika. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek nevyloučil, že by takovou pomoc mohla Praha poskytnout společně s dalšími zeměmi. [celá zpráva]

Rozhodnutí v této věci se očekává koncem srpna, kdy se sejde česká vláda. Zřejmě by se pešmergům dodala munice.

Reklama

Výběr článků

Načítám