Hlavní obsah

Kyjev: Zničili jsme většinu obrněnců z Ruska

Kyjev
Aktualizováno

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v pátek odpoledne uvedl, že se ukrajinským silám podařilo zničit značnou část ruských obrněných vozidel, která měla v noci proniknout na Ukrajinu přes přechod Izvaryne. Porošenko to řekl telefonicky britskému premiérovi Davidu Cameronovi. Zprávu o přejezdu ruské vojenské kolony na Ukrajinu zveřejnil britský list The Guardian.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajinská armáda získala zpět kontrolu nad Uglegorskem na východě zeměVideo: Reuters

 
Článek

Značnou část ruských obrněných vozidel, která v noci na pátek pronikla, na Ukrajinu, zničilo ukrajinské dělostřelectvo, řekl Cameronovi Porošenko.

Britský ministerský předseda na tuto informaci podle listu Ukrajinska pravda reagoval vyjádřením pevné a trvalé podpory Ukrajině a činům jejího prezidenta.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Cameron v rozhovoru prohlásil, že je informacemi o vpádu ruských vozidel „vážně znepokojen”. Britské ministerstvo zahraničí si předvolalo k vysvětlení ruského velvyslance v Londýně Alexandera Jakovenka.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Proruský separatisty pozoruje hořící plynové potrubí u Doněcku.

Podle Guardianu proniklo přes hranici 23 vozidel, ale litevský ministr zahraničí Linas Linkevičius v Bruselu prohlásil, že jejich počet byl ještě vyšší: „Objevují se zprávy, že během noci se 70 kusů bojové techniky přesunulo přes hranice.”

Informaci médií potvrdil v pátek i generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen. „Uplynulou noc jsme zaznamenali ruský vpád, překročení ukrajinské hranice,” prohlásil Rasmussen v Kodani.

Ruské ministerstvo obrany to naopak popírá. „Žádná ruská vojenská kolona nepřekročila rusko-ukrajinskou hranici ani v noci, ani během dne,” tvrdí ministerstvo.

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Ukrajinští vojáci míjejí hořící pole u Illovajsku, které zapálila palba separatistů.

Ministři zahraničí EU na závěr pátečního mimořádného zasedání v Bruselu vyzvali Rusko, aby okamžitě zastavilo veškeré nepřátelské akce na hranicích s Ukrajinou a aby stáhlo své síly z této hranice. Jakoukoli jednostrannou ruskou vojenskou akci na Ukrajině by považovali za „bezostyšné porušení mezinárodního práva”.

EU je podle závěrečného prohlášení nadále připravena zvažovat další sankce proti Rusku „ve světle vývoje situace”. „Shodli jsme se, že Rusko bohužel pokračuje v tom chování, za které bylo kritizováno a za které jsme uvalili speciální opatření. Tím pádem jsme potvrdili, že v této situaci není možnost jednat o změně a že ta opatření pokračují,” řekl šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek.

Ukrajinská armáda zahájila operaci v Doněcku a Luhansku

Ukrajinská armáda v pátek oznámila, že zahájila osvobozovací boje v Doněcku a Luhansku. Podle mluvčího protiteroristické operace (ATO) Andrije Lysenka byla dokončena příprava likvidace separatistů. Zahájená operace ale podle něj neskončí v řádu jednoho nebo dvou dnů.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinský voják na kontrolním stanovišti u Doněcku

”Zatím byla teprve skončena příprava k osvobození obou měst," prohlásil Lysenko a dodal: ”Není to záležitost jednoho nebo dvou dnů. Byly vypracovány plány obklíčení a blokování dodávek čerstvých sil a výzbroje. Operace začala. O jejích pozitivních následcích budeme informovat."

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Kolona ukrajinských obrněných transportérů a samohybných houfnic míří od Illovajsku k Doněcku.

Podle očitých svědků bylo v pátek odpoledne centrum milionového Doněcku vystaveno zatím nejsilnějšímu ostřelování. Lysenko uvedl, že střed města ostřelovali povstalci z raketometů umístěných na náměstí před hlavním doněckým nádražím. Vzbouřenci naopak z útoku obviňují armádu.

Ukrajinský zpravodajský server Cenzor uvedl, že armáda stahuje k Doněcku další těžkou bojovou techniku. Ve čtvrti Makijivka na severovýchodě města rozmístili vojáci pět samohybných děl.

Separatisté se se v noci pokusili znovu ovládnout strategickou silnici vedoucí od ruských hranic do obleženého Luhansku, po níž má údajně do města dopravit humanitární pomoc ruský konvoj. Oznámil to ukrajinský armádní analytik Dmytro Tymčuk s tím, že silnice zůstala pod kontrolou ukrajinské armády.

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Ukrajinští vojáci připravují k palbě minomet schovaný za polem slunečnic

Británie slíbila pomoc

Cameron dodal, že Spojené království je také připraveno poskytnout Ukrajině finanční pomoc v rámci humanitární pomoci OSN. S Porošenkem jednal i o ruské dodávce humanitární pomoci Luhansku, kterou nyní kontrolují ukrajinské orgány.

Do Luhanské oblasti v pátek dorazila i kolona ukrajinských vozidel s humanitární pomocí Kyjeva. Musí se však ještě dostat na území pod kontrolou separatistů.

Reklama

Související články

Ukrajinský parlament schválil sankce proti Rusku

Ukrajinský parlament ve čtvrtek schválil v závěrečném čtení návrh zákona o zavedení sankcí proti ruským společnostem a představitelům podporujícím proruské...

Výběr článků

Načítám