Hlavní obsah

Ukrajina a Rusko se dohodly, jak naloží s humanitárním konvojem

Kyjev
Aktualizováno

Humanitární materiál pro civilisty v boji postižené východní Ukrajině, který k hranici dopravilo téměř 300 ruských kamiónů, převezme a rozdělí Červený kříž. V pátek se na tom dohodla Ukrajina s Ruskem. Ještě před tím ale ukrajinská pohraniční služba provede kontrolu nákladu a zajistí celní odbavení. Rusko je podle Kyjeva odpovědné za bezpečný průjezd kolony povstaleckým územím.

Foto: Maxim Shemetov , Reuters

Rusko poslalo 2000 tun materiálu.

Článek

"S cílem vyloučit provokace bylo dosaženo řady technických ujednání, která umožní podřídit akce ruské strany ukrajinským zákonům a mezinárodním dohodám," uvedlo v prohlášení ukrajinské ministerstvo.

Pohraniční a celní kontrolu nákladu a vyřízení formálních náležitostí provedou ukrajinské orgány v součinnosti s Mezinárodním výborem Červeného kříže (MVČK) a Organizací pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) a pod jejich dohledem, uvádí se v prohlášení.

"Bylo dosaženo dohody, že veškerý humanitární náklad, včetně ruské humanitární pomoci, bude na místo dopravovat výhradně MVČK. Ten bude zajišťovat i logistické kroky spojené se skladováním a rozdělováním pomoci," praví se v dokumentu.

Foto: Maxim Shemetov , Reuters

Ruské kamióny s humanitární pomocí pro východní Ukrajinu

Červený kříž dal minulý týden najevo ochotu akci zaštítit pod podmínkou, že bude moci zůstat neutrální. [celá zpráva]

Rusko má zajistit bezpečnost na území separatistů

Klíčová role při zajištění bezpečnosti konvoje a při stanovení konkrétních tras jeho přesunu připadne třístranné kontaktní skupině, v níž jsou zástupci Kyjeva, Moskvy a OBSE.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Konvoj s ruskou humanitární pomocí si před ukrajinskou hranicí dopřál přestávkuVideo: Reuters

"Ruská federace nese odpovědnost za to, že se teroristé kontrolující situaci v některých částech Luhanské oblasti nebudou uchylovat k provokacím proti personálu MVČK," konstatovalo ukrajinské ministerstvo.

Zmocněnec MVČK Laurent Corbaz novinářům v Kyjevě řekl, že v každém z ruských vozidel zůstane z posádky pouze jediný řidič. Kolonu, která má podle zpřesněných ruských údajů 262 tahačů, budou doprovázet pracovníci MVČK, žádná ozbrojená ochrana povolána nebude.

Náklad bude nejprve dopraven do distribučního centra na území kontrolovaném povstalci, uvedl Corbaz. Odtud ho Červený kříž bude rozdělovat do míst, kde je pomoci zapotřebí. Jak dlouho bude tato operace trvat, nedokázal odhadnout. Jeden týden ale stačit nebude.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Podle mluvčího pohraniční služby Andrije Demčenka už šest desítek ukrajinských celníků u pohraniční obce Doněck zahájilo kontrolu ruského nákladu. Agentura Unian ale uvedla, že celní prohlídka vozidel ještě pořádně nezačala, protože ukrajinští celníci nedostali příslušné dokumenty od MVČK.

Konvoj ruských vozidel parkuje v blízkosti ukrajinského hraničního přechodu Izvaryne. Posádky ruských kamazů strávily noc v provizorním stanovém táboře.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: STRINGER, Reuters

Průvod demonstrantů v moskvě

V blízkosti však podle britského listu The Guardian v noci na pátek projela skupina vozidel ruské armády na ukrajinské území. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám