Hlavní obsah

Snowden svá odhalení odkládal v naději, že Obama něco změní

Novinky, rei
Moskva

Edward Snowden, který se v Rusku vyhýbá vydání americké justici, pozdržel odhalení o masovém sledování miliónů lidí Národní agenturou pro bezpečnost (NSA). Choval totiž naději, že americká vláda bude po zvolení demokrata Baracka Obamy do úřadu prezidenta otevřenější. Dokumenty o tajných programech NSA se ale nakonec rozhodl zveřejnit kvůli lžím šéfa špionáže Jamese Clappera v Kongresu.

Foto: ČTK/AP

Edward Snowden

Článek

„Myslím, že jsem to na druhý den v práci četl v novinách. Ptal jsem se pak kolegů, jestli je tohle vůbec možné,“ popsal Snowden serveru Wired svoji reakci na prohlášení Clappera před senátním výborem, že NSA vědomě neshromažďuje data o miliónech amerických občanů.

Pro Snowdena to prý byla poslední kapka a rozhodl se odcestovat i s tajnými materiály o programech NSA uloženými na počítačových discích. V Hongkongu pak data předal novinářům.

Na základě Snowdenových odhalení byl následně Clapper nucen se za své předchozí nepravdivé výroky omluvit.

Data chtěl už několikrát zveřejnit

Snowden přiznal, že o zveřejnění svých zjištění uvažoval opakovaně už v předchozích letech, ale vždy se rozhodl pro odklad, protože doufal ve větší otevřenost Obamovy vlády. Počátkem roku 2013 ale došel k  závěru, že se nic takového nestane. V březnu pak následovalo zmíněné Clapperovo vystoupení v Kongresu.

Související témata

Foto: koláž Novinky s použitím ČTK/AP

Edward Snowden

Foto: Novinky

Foto: ČTK/AP

Americký prezident Barack Obama

Snowdenovi se kromě jiného nelíbilo, že NSA sleduje politické radikály do takové míry, že si zaznamenává, jakou pornografii sledují na internetu. „Je to, jako když se FBI snažila zneužít nevěry Martina Luthera Kinga a snažila se mu vymluvit, aby se zabil. Říkáme, že tyto věci z 60. let byly nepatřičné, tak proč to děláme teď?“ poznamenal Snowden.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám