Hlavní obsah

Ruská vojenská auta vjela pod rouškou tmy na Ukrajinu

Novinky, rei
Aktualizováno

Zatímco konvoj kamiónů s humanitární pomocí z Ruska se ve čtvrtek zastavil u ukrajinské hranice, další skupina opodál, složená z armádních vozů, pokračovala v jízdě a vjela na Ukrajinu. Napsal to korespondent britského listu The Guardian, který s konvojem cestoval.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Při hranicích s Ukrajinou má Rusko množství armádní techniky. Na snímku je kolona vozidel u města Kamensk-Šachtinskij.

Článek

„Právě jsme viděli, jak kolona obrněných vozidel a aut s ruskými vojenskými značkami přejela hranici na Ukrajinu,“ ohlásil Shaun Walker. Přejezd aut pozoroval ještě s kolegou.

Walker doplnil, že hranici zhruba 200 kilometrů od ukrajinského Doněcku projelo 23 obrněnců a cisteren s palivem a dalším logistickým materiálem.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Kolona podle Walkera zastavila ve čtvrtek vpodvečer před hranicí a po setmění se dala znovu do pohybu a po polní cestě projela mezerou v hraničním plotu s ostnatým drátem. Walker popsal, že na druhé straně hranice bylo opodál vidět ozbrojené muže.

Vozidla projela místy, která ukrajinská vláda nemá pod kontrolou. Vzbouřenci na východě Ukrajiny kontrolují nejméně sto kilometrů hranic s Ruskem.

Walker uvedl, že nemá k dispozici další podrobnosti a že tolik vozidel zřejmě nemůže být součástí širší vojenské intervence Ruska na Ukrajině. Upozornil však, že má na vlastní oči potvrzeno, že ruská armáda přímo do konfliktu na východní Ukrajině zasahuje.

Rusko reportérovu zprávu nepotvrdilo.

Řidiči v khaki oblečení rozbili tábor

Jen nedaleko od místa se přitom ve čtvrtek zastavil ostře sledovaný konvoj kamiónů s pomocí, o jehož dalším osudu stále vedou ukrajinské a ruské úřady debatu. Kolona se zastavila zhruba 30 kilometrů před přechodem Izvaryne, který je rovněž pod kontrolou separatistů. Posádky – stovky mužů, kteří všichni nosí stejné kalhoty, trička a kšiltovky barvy khaki bez potisku – si tam před setměním zbudovaly stanový tábor. S novináři se podle Walkera řidiči moc bavit nechtějí a většinou jen říkají, že dělají práci, za kterou dostali zaplaceno. Někteří přiznali, že v armádě sloužili, ale teď už ve službě nejsou.

Reportéři z místa potvrdili, že auta, do nichž měli možnost nahlédnout, vezou skutečně obilniny či spací pytle, jak deklarovala ruská vláda.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ruské kamióny s humanitární pomocí pro Luhansk

Neví se, jak dlouho bude kolona u hranic parkovat. Náklad měl na ukrajinské hranici původně převzít Červený kříž. Ruská strana však podle něj nedodala žádanou dokumentaci.

Na místo ve čtvrtek k parkujícím vozům přijelo auto s označením Červeného kříže. Dva muži v něm uvedli, že jsou pracovníky organizace v Moskvě.

V pátek ráno se ke skupině aut vydali přes hranice také ukrajinští pohraničníci, aby náklad zkontrolovali, uvedla ČTK.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov ve čtvrtek prohlásil, že kolonu by na ukrajinském území měly doprovodit oddíly vzbouřenců i vládních sil.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: STRINGER, Reuters

Průvod demonstrantů v moskvě

Podle Ruska je konvoj výrazem dobré vůle a snahy pomoci strádajícím civilistům ve městě Luhansk. Kyjev se obává, že by mohl sloužit i jako záminka k invazi. Kyjev se rozhodl, že do Luhansku sám pošle pomoc.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám