Hlavní obsah

Doněcký “ministr obrany“ rezignoval, zprávy o zranění popřeli

Doněck

Ruský důstojník Igor Girkin-Strelkov ve čtvrtek požádal o uvolnění z funkce vojenského šéfa doněckých vzbouřenců. Oznámila to v tiskové zprávě povstalecká agentura Novorossija. Povstalci popírají tvrzení, že byl Girkin-Strelkov při středečních bojích těžce zraněn.

Foto: ČTK/AP

Velitel separatistů Igor Girkin-Strelkov

Článek

Podle zdrojů ruské agentury Interfax vůdce proruského povstání zraněn není, jen byl přesunut na jinou "důležitou" práci.

Strelkov, údajný plukovník ruské vojenské rozvědky, se v očích mnoha východoukrajinských extremistů stal symbolem proruského povstání. Do čela doněckých vzbouřenců se postavil hned v počátcích ozbrojeného odporu a po neúspěšné obraně povstalecké bašty Slavjansku se v červenci přesunul se svým štábem do Doněcku. Ten je nyní v pevném obklíčení ukrajinské armády.

Zprávu o Strelkovově těžkém zranění ve středu přinesla agentura Novorossija, ale prakticky všechny ostatní povstalecké zdroje ji obratem popřely. Označily ji za součást dezinformační kampaně Kyjeva, která má v řadách povstaleckých jednotek vyvolat rozklad.

Třetí v řadě

Strelkov je během posledních sedmi dnů třetím povstaleckým vůdcem, který svou funkci opustil. Minulý čtvrtek oznámil rezignaci "premiér" doněcké povstalecké vlády Alexandr Borodaj, ve čtvrtek údajně ze zdravotních důvodů podal demisi šéf samozvané Luhanské lidové republiky Valerij Bolotov. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Ukrajinský parlament schválil sankce proti Rusku

Ukrajinský parlament ve čtvrtek schválil v závěrečném čtení návrh zákona o zavedení sankcí proti ruským společnostem a představitelům podporujícím proruské...

Výběr článků

Načítám