Hlavní obsah

Putin na Krymu oznámil rozmístění vojáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jalta

Rusko na Krymu umístí vojenskou operační posádku, oznámil na poloostrově ve čtvrtek prezident Vladimir Putin. Uvedl také, že by Krym po opětovném připojení k Ruské federaci mohl sehrát roli v historickém smíření.

Foto: ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Prezident uvedl, že už podepsal příslušné formality ke zřízení armádní skupiny. „Ministerstvo obrany připravilo program vzniku a rozvoje vojenských sil na Krymu. Ten program jsem schválil," řekl šéf Kremlu. Dodal, že to nebude drahé a že vojenská přítomnost na poloostrově nebude příliš veliká.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Na Krymu také sídlí ruská Černomořská flotila.

Znovu připojený poloostrov může podle Putina pomoci k usmíření ruské společnosti, rozdělené občanskou válkou a 20. stoletím na „rudé a bílé“. "Krym má jedinečnou sjednocující roli,“ prohlásil prezident a dodal, že dostává dopisy od lidí, jejichž předci museli v minulosti z Krymu emigrovat do zahraničí, a oni si přesto udržují lásku k původní vlasti.

Chce rychlý konec války na Ukrajině

Putin na konci své dvoudenní návštěvy hovořil také o válce na Ukrajině, jejíž součástí Krym do letoška byl. „Uděláme všechno, co je v našich silách, aby ten konflikt skončil co nejdříve, abychom zastavili krveprolití,“ uvedl.

Související témata

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ruský premiér Vladimir Putin

Foto: Profimedia.cz

Socha stále opěvovaného Lenina

Foto: Profimedia.cz

Krym

Rusko vyslalo na Ukrajinu konvoj s humanitární pomocí, který se přiblížil hranicím. Není ale jisté, kam má namířeno, ani zda se k potřebným materiál dostane. Západ Moskvu varoval, aby akci nepoužila jako záminku k vojenské intervenci na východní Ukrajině. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám