Hlavní obsah

Pilot ztratil vládu nad dopravním letadlem, uvolnila se mu umělá ruka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Mimořádně tvrdé přistání zažili cestující letadla Dash-8 aerolinek Flybe, které letělo 12. února z anglického Birminghamu do severoirského Belfastu. Pilotovi se uvolnila jeho umělá paže, přestože ji před přistáním zkoušel. Přesto se podařilo se strojem za větrného počasí bezpečně přistát, uvedla BBC.

Foto: Profimedia.cz

De Havilland Dash-8 společnosti Flybe

Článek

Nikdo z cestujících nebyl zraněn a letadlo neutrpělo žádné poškození. Se strojem De Havilland Dash-8 pak přistál druhý pilot.

Devětačtyřicetiletý pilot podle sdělení Úřadu pro vyšetřování leteckých nehod (AAIB) před přistáním správně odpojil autopilota a přešel na ruční řízení. Ale při prudkém manévru „se jeho protéza paže uvolnila z kloubu a připravila ho o schopnost ovládat letadlo“.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Navíc přestal pravou rukou držet ovládání přípustí motorů, aby si mohl zpátky upevnit protézu. „Udělal to, ale vzhledem k tahu (motorů) a pravděpodobnému nárazu (větru) po normálním dosednutí následoval odskok, kvůli kterému letadlo přistálo tvrdě.“

Ruku bude lépe kontrolovat

Pilot, který patří u Flybe k nejzkušenějším, uvedl, že příště lépe zkontroluje upevnění protézy a také bude informovat druhého pilota, že musí být neustále připraven převzít řízení.

Ředitel letových operací a bezpečnosti u Flybe Ian Baston zdůraznil, že budou zavedena další bezpečnostní opatření, aby se podobný případ neopakoval, protože prioritou je bezpečnost cestujících a posádky. Současně ale zdůraznil, že stejně jako jiní dopravci nediskriminují Flybe zaměstnance s nějakými fyzickými omezeními.

Anketa

Bojíte se v letadle?
Nikdy
28,8 %
Občas ano
42,7 %
Raději vůbec nelétám
28,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2503 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám