Hlavní obsah

Ruská kolona s humanitární pomocí vyrazila k Rostovu

– Voroněž • Aktualizováno

Přes sto nákladních automobilů s ruskou humanitární pomocí ve čtvrtek vyrazilo na jih směrem k Rostovu na Donu. Stále tak není jasné, který přechod Rusové vyberou k přejezdu na Ukrajinu. Ukrajina má k ruské pomoci výhrady. Podle agentury AP část kolony míří přímo do Luhansku a překročí hranici v místě, kde ji kontrolují separatisté.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Kolona s ruskou pomocí u Voroněže

Článek

Původně měla kolona skoro tří set vozů projet charkovskou oblastí. Proti tomu se ale postavil ukrajinský ministr Arsen Avakov. Ukrajina požaduje inspekci pomoci, její podrobný seznam a přeložení na vozidla ukrajinského Červeného kříže.

Kyjev se obává, že mohou kamióny ukrývat zbraně nebo převážet léky, které nejsou schváleny k použití na Ukrajině.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Ve středu kolona dorazila do Voroněžské oblasti. Podle reportéra BBC asi sto vozů vyjelo ráno směrem na jih. Není jasné, zda zbylé míří nadále do Charkovské oblasti.

Ve středu se objevily spekulace, že Rusové přivezou pomoc přímo do Luhansku přes některý z přechodů kontrolovaných separatisty, jako je Izvaryne, i když Kyjev varoval, že v takovém případě by pomoc nebyla přijata. [celá zpráva]

Podle agentury AP  jede skutečně část kolony přímo do Luhansku přes Izvaryne. Agentura EPA, jejíž fotograf konvoj doprovází, uvedla, že vozy míří k ruskému městu Kamensk-Šachtinskij, které leží asi pět kilometrů od hranic. Tamní oblast na ukrajinské straně je pod kontrolou separatistů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám