Hlavní obsah

Vůdce doněckých povstalců Strelkov byl prý zraněn, separatisté to popírají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Vůdce proruských povstaleckých jednotek v Doněcké oblasti Igor Girkin, přezdívaný také Strelkov, byl ve středu vážně zraněn. S odvoláním na důvěryhodné zdroje to uvedla agentura Novorossija napojená na východoukrajinské vzbouřence. Podle ní je stav ministra obrany samozvané Doněcké lidové republiky (DNR) vážný. Vedení povstalců ale ruské agentuře RIA Novosti zprávu popřelo jako fámu.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Velitel doněckých a luhanských separatistů Igor Strelkov na archivním snímku

Článek

„Je to nesmysl,“ řekl vedoucí mezinárodního oddělení politického vedení ministerstva obrany DNR Vladislav Brig. Podle něj se informace o jeho vážném zranění nejprve objevily na „jakési nedůvěryhodné falešné stránce vytvořené pouze se záměrem šířit dezinformace“. Dodal, že Strekov je „zcela v pořádku“.

Informace o zranění Strelkova nepotvrdila ani tisková kancelář DNR: „Spojili jsme se se zástupcem Strelkova, Berezinem, a on nám tuto informaci (o zranění) nepotvrdil.“

Samotný Strelkov ale nikde nevystoupil, takže nelze informace o jeho zranění považovat za zcela vyloučené. Faktem je, že ve zprávě o jeho zranění nebyly uvedeny žádné další podrobnosti, zejména to, kde se v době svého zranění nacházel.

Agentura ale na zprávě trvá a doněcký „vicepremiér” Andrej Purgin její pravdivost připouští: „Nemám přesnou informaci, ale nejspíš to bude pravda.” Purgin dodal, že Strelkov se v poslední době pohyboval v oblastech intenzivních bojů.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Demonstrace v Moskvě na podporu samozvané Doněcké lidové republiky. Na transparentu podobizny prezidenta Vladimira Putina a Igora Girkina-Strelkova. U nich nápis Všichni je znají. Snímek z 2. srpna 2014

Podle ukrajinských médií i ve středu v Doněcku pokračovaly tvrdé střety, jednotky ukrajinské armády postupně zesilují sevření obklíčeného města.

Strelkovova minulost

Čtyřiačtyřicetiletý ruský důstojník - podle nepotvrzených informací plukovník ruské vojenské rozvědky GRU - měl původně svůj hlavní štáb ve východoukrajinském Slavjansku. Po jeho červencovém pádu se Strelkov přesunul do Doněcka, kde řídil obranné operace povstalců proti postupujícím jednotkám ukrajinské armády. Snažil se je konsolidovat

V sobotu ale přiznal, že se situace separatistů značně zhoršuje, když přišli o město Krasnyj Luč na příjezdové cestě k Doněcku: „Skupina bojovníků Novorosije v oblasti Doněck-Horlivka je zcela obklíčena.“

Strelkov má za sebou bohatou vojenskou kariéru, účastnil se údajně obou válek v Čečensku, zapojil se do bojů v Podněstří na straně proruských separatistů a v 90. letech působil v ruském oddílu dobrovolníků během války v Bosně. Několik let se živil jako novinář, vzděláním je údajně historik.

Jeho blízký druh a spolubojovník Alexandr Borodaj donedávna působil ve funkci předsedy doněcké povstalecké vlády.

Kyjev: Povstalcům docházejí zásoby

Mluvčí armádní operace proti povstalcům Andrij Lysenko ve středu na tiskové konferenci v Kyjevě oznámil, že oddíly separatistů pociťují katastrofální nedostatek paliva a potravin. Vzbouřenci se podle něj v Doněcku úporně brání, opevňují svá postavení a ostřelují postupující armádní jednotky z tanků a raketometů.

Ofenzíva ukrajinských jednotek se podle Lysenka odehrává v okrajových čtvrtích Doněcka. Smyčka kolem města se postupně utahuje, všechny komunikace, které povstalci využívali k zásobování a doplňování stavů, jsou pod kontrolou armády.

Díky uzavření silnice mezi Luhanskem a Doněckem se vojenským jednotkám daří blokovat silné oddíly separatistů ve městech Šachtarsk, Snižne a Torez.

Tvrdě se podle Lysenka bojuje kolem mezinárodního letiště v Luhansku. Jen během dneška separatisté dvakrát ostřelovali letiště z raketometů Grad. V obklíčení jsou povstalci i ve městech Alčevsk a Stachanov, která leží západně od Luhanska.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám