Hlavní obsah

Tahanice okolo ruské humanitární pomoci pokračují, Kyjev chystá vlastní

Kyjev
Aktualizováno

Červený kříž nepřevezme pomoc z Ruska, pokud nebude přepravena přes hraniční přechod pod ukrajinskou kontrolou. Uvedla to ve středu náměstkyně generálního tajemníka ukrajinského červeného kříže Alla Chabarovová. Kolona už dorazila do ruské pohraniční Belgorodské oblasti.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ruský konvoj s humanitární pomocí u města Jelec

Článek

„Jestliže náklad přejede přes Izvarine nebo další hraniční přechody, které nejsou pod kontrolou ukrajinské strany, tak jej Červený kříž nepřevezme,“ sdělila Chabarovová podle serveru Ukrainske novosti.

Zatím není jasné, kde kolona míní přejet přes hranice, očekávalo se, že v Charkovské oblasti, tu však minula. Ministr vnitra Arsen Avakov v poledne varoval, že kolona nebude vpuštěna do tohoto regionu: „Žádný putinovský ´humanitární konvoj´ neprojede přes území Charkovské oblasti. Cynické provokace agresora na našem teritoriu nejsou povoleny.“

Kolona by měla na hranice dorazit zřejmě ve čtvrtek. Některá ruská média ale očekávají, že na pomezí dojede už ve středu.

Není vyloučeno, že konvoj přejede přes přechod pod kontrolou separatistů a zamíří přímo do Luhanska obleženého ukrajinskou armádou.

Okolo pomoci jsou velké tahanice, Ukrajina z bezpečnostních důvodů trvá na tom, že pomoc bude na hranicích přeložena na vozidla Červeného kříže, to ale ruská strana odmítá.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Konvoj s humanitární pomocí z Ruska míří k ukrajinským hranicímVideo: Reuters

Spory o seznam pomoci

Podle Chabarovové hrozí, že mohou být přivezeny na Ukrajinu léky, které tam nejsou zaregistrované. Ukrajinský Červený kříž zdůraznil, že zatím z ruské strany nedostal seznam poskytované pomoci.

Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK) v Ženevě přitom oznámil, že Moskva předala jeho zástupcům i ukrajinské straně "všeobecný seznam" nákladu. Kyjev zatím existenci takového seznamu nepotvrdil.

Ruské úřady uvedly, že kolona veze 69 elektrických generátorů, 400 tun těstovin, 340 tun masových konzerv, 30 tun soli, 100 tun cukru, 60 tun kondenzovaného mléka, téměř tunu čaje, 680 tun balené vody a 62 tun dětské výživy. Naloženo je i 54 tun léků a zdravotnického materiálu a 12 300 spacích pytlů.

Kyjev chystá vlastní pomoc

Ukrajinská vláda současně podle listu Ukrajinska pravda oznámila, že na východ země vyjede ve čtvrtek její vlastní konvoj s humanitární pomocí pro východ země. Oznámil to ministr pro zemědělskou politiku a potraviny Ihor Švajka: „Zítra vyjede kolona z Kyjeva do Luhansku přes Charkov.“

Zdůraznil, že Ukrajina je sama schopna dodat potraviny pro své občany. K situaci v Luhansku dodal. „V tuto chvíli dostává Luhansk potraviny. Jíst tam co je.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám