Hlavní obsah

OSN: Válka na Ukrajině si vyžádala přes 2000 obětí

Kyjev/Ženeva
Aktualizováno

Konflikt na východě Ukrajiny, kde ukrajinská armáda bojuje proti separatistům, si od vypuknutí v půlce dubna do 10. srpna vyžádal 2086 mrtvých a takřka 5000 zraněných. Uvedla to ve středu agentura Reuters s odvoláním na úřad vysoké komisařky OSN pro lidská práva.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Zničené vozidlo u kontrolního stanoviště v Doněcku

Článek

Počet mrtvých se proti údajům z 26. července, kdy OSN udávala 1129 mrtvých, skoro zdvojnásobil. ”Jasně to odpovídá tomu, že se konflikt vyhrocuje,” uvedla mluvčí UNHCR Cécile Pouillyová. Dodala, že bilance zahrnuje vládní vojáky, rebely i civilisty. Zdůraznila, že ”odhady jsou velmi opatrné”.

Od dubna zahynulo nebo utrpělo zranění přes 60 lidí denně.

Další oběti si vyžádalo ostřelování obce Peremožne (Pobednoje) jižně od Luhansku, uvedl vedoucí tiskového střediska operačního velitelství Sever Anatolij Prošyn: „Bojovníci ostřelovali obec Peremožne od 13 do 14 hodin ze strany Simejkina a Krasnodonu. Podnikli rozsáhlý raketový a dělostřelecký úder na oba okraje vesnice. Je tu mnoho lidských obětí. Čísla se nyní upřesňují.“ Dodal, že k útoku byly použity raketomety Grad.

Peremožne je na cestě od Krasnodonu k luhanskému letišti, které drží ukrajinská armáda.

Padlo přes 560 vojáků

V úterý informovala o počtu mrtvých vojáků ukrajinská armáda. Ta tvrdí, že od počátku operace na východě země padlo 568 vojáků a dalších 2210 bylo zraněno.

Za posledních 24 hodin k nim přibylo dalších 11, uvedl podle Ukrajinské pravdy mluvčí národní bezpečnostní rady Andrij Lysenko. Dodal, že dalších 41 vojáků bylo zraněno.

Zdůraznil, že do bilance nejsou zahrnuti vojáci, kteří padli u Doněcku, když narazili na kontrolní stanoviště separatistů: „Dosud nejsou informace o tom, kolik lidí tam zahynulo.“ Uvedl, že šlo o lidi z praporu teritoriální obrany. K informacím, že mělo jít o členy Pravého sektoru, dodal, že jakmile Ukrajinec vstoupí do armády, okamžitě se mu přerušuje členství v jakékoli politické straně, protože armáda je apolitická.

Reklama

Výběr článků

Načítám