Hlavní obsah

Británie posílá do Iráku bojová Tornada

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britské letectvo nasadí v severním Iráku bojové letouny Tornado. Ačkoliv se z parlamentu ozývají hlasy, že by měly podnikat nálety, poslouží prozatím pouze k pozorování a asistenci nákladním herculesům při distribuci humanitární pomoci uprchlíkům. Londýn současně po vzoru USA zvažuje, že dodá zbraně Kurdům, aby je podpořil proti sunnitským radikálům z Islámského státu.

Foto: Profimedia.cz

Britský bojový letoun Tornado GR4

Článek

Na nasazení tornad se dohodla bezpečnostní rada státu a ještě ho musí schválit vláda, upozornil v úterý deník The Guardian. Downing Street už nicméně krok ohlásila.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Bojové letouny mají posloužit k průzkumu terénu a asistovat nákladním letadlům C-130 Hercules distribuujícím humanitární pomoc desetitisícům jezídů, kteří před bojovníky Islámského státu uprchli do hor u města Sindžár.

Britské herculesy byly v neděli v noci nuceny upustit od shození balíků s vodou a dalším materiálem v obavách, že by náklad mohl zranit lidi na zemi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Americké námořnictvo zveřejnilo záběry z víkendového zásahu v Perském zálivu včetně přípravy bombVideo: Reuters

Poslat chtějí nálety

Britští zákonodárci ovšem naléhají na to, aby tornada zahájila i bojové akce proti islámským radikálům. Pro vzdušné údery je skupina opozičních i vládních poslanců, v níž jsou také bývalý ministr zahraničí za labouristy Jack Straw a bývalý tajemník ministra obrany, konzervativec Andrew Robathan. Straw podtrhl, že není řeč o nasazení pozemních jednotek.

Nasazení letectva do bojových akcí odmítl ministr zahraničí Philip Hammond a kancelář premiéra Davida Camerona uvedla totéž. Současně však připustila možnost dodávek zbraní kurdským silám. „Soustředíme se na humanitární pomoc. Domnívám se, že je důležité, aby irácké síly včetně kurdských mohly odpovědět na hrozbu Islámského státu a s krizí se vypořádat. Zvážíme, jaké jsou možnosti, které by jim to umožnily. Zatím se ale o tom zásadní debata nevedla, nic nebylo rozhodnuto,“ oznámil Cameronův úřad.

Související témata

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Britské Tornado s posádkou

Foto: ČTK/AP

Bojovníci Islámského státu na samohybném protiletadlovém čtyřčeti Šilka

Potraviny a léky shazují Američané jezídům od minulého týdne, Britové se přidali v sobotu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám