Hlavní obsah

U ukrajinských hranic je údajně 45 tisíc ruských vojáků. Evropská unie varuje před invazí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poblíž hranic s Ukrajinou je 45 tisíc ruských vojáků, které doprovází těžká vojenská technika včetně tanků, raketometů, letadel a útočných vrtulníků, uvedl mluvčí ukrajinské armády Andrij Lysenko. Ten také v pondělí oznámil, že se ukrajinští vojáci chystají k závěrečné fázi osvobození Doněcku od proruských povstalců.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinští vojáci u Doněcku

Článek

„Do jedenácti hodin dopoledne bylo v pohraničních oblastech rozmístěno zhruba 45 000 vojáků ozbrojených sil Ruské federace,“ citovala Lysenka agentura Reuters.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle jeho slov je v pohraničí také 160 tanků, 1360 obrněných vozidel, 390 dělostřeleckých systémů a až 150 raketových odpalovačů typu Grad. Vojáci mají údajně i vzdušnou podporu, která čítá 192 letadel a 137 útočných vrtulníků.

V posledních dnech zesílily obavy, že se Moskva zapojí do konfliktu na východní Ukrajině se zdůvodněním, že jde o humanitární operaci.

Unie varuje před invazí

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen uvedl, že nejsou žádné známky dokazující, že by Rusko stahovalo své jednotky od ukrajinských hranic. Na otázku agentury Reuters, jak hodnotí míru možnosti ruského vojenského zásahu, odpověděl, že je to „velmi pravděpodobné“.

„Jsme svědky toho, že Rusové připravují záminku pro takovou akci pod zástěrkou humanitární operace a vidíme navyšování vojenských (jednotek), které mohou být použity k takovým nelegálním vojenským operacím na Ukrajině,“ uvedl.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Slavjansk

Předseda Evropské komise (EK) José Manuel Barroso před vysláním vojáků na Ukrajinu v telefonickém rozhovoru varoval ruského prezidenta Vladimira Putina.

„Předseda Barroso varoval před jakoukoli jednostrannou vojenskou akcí na Ukrajině, ať už pod jakoukoli záminkou, včetně té humanitární,“ uvedla EK v prohlášení.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Stopy na budově v Doněcku po ostřelování

Moskva opakovaně vyjadřovala obavy o ruskojazyčné obyvatelstvo na východě Ukrajiny v souvislosti s pokračující ofenzívou ukrajinské armády proti povstalcům.

Humanitární mise

„Bylo zmíněno, že ruská strana, ve spolupráci se zástupci Mezinárodního výboru červeného kříže, vysílá konvoj s pomocí na Ukrajinu,“ uvádí se v prohlášení Kremlu vydaném po rozhovoru Putina s Barrosem.

S humanitární misí pod vedením Červeného kříže ve východoukrajinském Luhansku Kyjev souhlasí. Akce se má uskutečnit ve spolupráci s Ruskem, Evropskou unií, Německem a dalšími zeměmi. Mise má rovněž podporu Spojených států, oznámil v pondělí podle agentury AP úřad ukrajinského prezidenta.

Kolona s pomocí může vstoupit na ukrajinské území za jasně vymezených podmínek a smí překročit jen ty hraniční přechody, které má Kyjev pod kontrolou. „O žádném vojenském doprovodu humanitární kolony nemůže být řeč,“ konstatoval mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí Jevhen Perebyjnis.

Obklíčenému Doněcku a Luhansku nyní hrozí humanitární krize a Moskva už minulý týden vyzvala k humanitárnímu příměří.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Zničené vozidlo u kontrolního stanoviště v Doněcku

Kyjev v pondělí oznámil, že jeho armáda vstupuje do poslední fáze osvobozování Doněcku. [celá zpráva]

Město se stalo jednou z posledních velkých bašt povstalců. Doněck měl před vypuknutím konfliktu téměř milión obyvatel. Tisíce lidí z něj utekly. Během víkendu se z okolí města ozývala těžká střelba. Ta pokračovala na předměstí i v noci na pondělí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám