Hlavní obsah

Ukrajinská armáda chystá finální úder v Doněcku

Kyjev
Aktualizováno

Ukrajinská armáda se připravuje na závěrečnou fázi operace v Doněcku, který dobývá z rukou povstalců. Po nočních bojích to v pondělí oznámil armádní mluvčí Andrij Lysenko. Armáda přišla od května na východě Ukrajiny už o více než 500 vojáků.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Části Doněcku se v neděli ocitly pod palbouVideo: Reuters

 
Článek

„Síly se připravují na závěrečnou fázi osvobození Doněcku,“ oznámil Lysenko a doplnil, že se armádním jednotkám podařilo odříznout povstalce v Doněcku od těch v Luhansku.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Pracujeme na osvobození obou měst, je ale lepší osvobodit Doněck jako první, je to důležitější,“ řekl agentuře Reuters Lysenko.

Kyjev o víkendu odmítl humanitární příměří, které žádali separatisté.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Kostjantynivka

Těžké boje rebelů s vojáky pokračovaly i v noci na pondělí. Dělostřelecký granát zasáhl věznici v Doněcku: jeden vězeň zahynul, tři utrpěli zranění a více než stovka vězňů utekla, oznámila místní radnice. "Ve věznici vypukla vzpoura a 106 trestanců uteklo. Část se k ránu do věznice zase vrátila," dodaly úřady.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při ostřelování Doněcka byla zasažena věznice, zemřel jeden vězeňVideo: Reuters

Foto: ČTK/AP

Ukrajinská armáda u Doněcku

Podle armádního analytika Dmytra Tymčuka ostřelovali povstalci pozice vojáků také přes hranici z Ruska. Podle něj byla při raketovém útoku zničena ves Stěpanivka v Doněcké oblasti, uvedla ČTK. Tymčuk také uvedl, že při minometné palbě byla zasažena také sanitka a terčem ostřelování bylo i luhanské letiště.

Ve městě Horlivka zase v neděli dělostřelecký granát zasáhl místní katedrálu a zranil šest lidí, kteří se v chrámu schovávali před ostřelováním, oznámila v pondělí místní diecéze.

Armádní mluvčí Lysenko v pondělí doplnil, že od začátku vojenské akce v květnu přišlo v bojích o život 568 ukrajinských vojáků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám