Hlavní obsah

Rusko utahuje šrouby nad internetem, pro připojení přes Wi-Fi chce identifikaci

Rusko zpřísňuje dohled nad internetem a nově žádá, aby ti, kdo se přihlásí k webu přes veřejnou bezdrátovou síť, poskytli své identifikační údaje. Kreml tvrdí, že jde o celosvětovou praxi. Nicméně problém mají telekomunikační firmy, které zatím nevědí, jak podle nových předpisů postupovat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nové omezení přístupu k internetu podepsal premiér Dmitrij Medvěděv již 31. července, dekret byl ale zveřejněn až v pátek. Kritici prezidenta Vladimira Putina hovoří v souvislosti se současnými opatřeními o potlačování opozice.

Putin, jak připomněla agentura Reuters, v dubnu prohlásil, že internet je projektem americké tajné služby CIA a že je v souvislosti s volným přístupem k celosvětové síti potřeba přijmout zákony k boji proti "terorismu a extremismu".

Opatření mnohé internetové operátory překvapilo, protože není zatím jasné, jak bude dodržování regulí uskutečněno. Ruský ministr spojů Nikolaj Nikiforov na Twitteru napsal, že nejde o nic mimořádného a že obdobná praxe je vyžadována po celém světě, neboť uživatelé se registrují při přihlášení například platebními kartami nebo číslem mobilního telefonu.

Reklama

Výběr článků

Načítám