Hlavní obsah

Spirála sankcí se roztáčí, Ukrajina zvažuje zastavení dodávek ruského plynu

Kyjev
Aktualizováno

Ukrajinská vláda se chystá zavést sankce proti 172 ruským občanům a 65 ruským firmám a zvažuje další opatření. Mimo jiné nevylučuje, že by se sankce mohly dotknout i přepravy ruského plynu, který přes Ukrajinu proudí dále do Evropy. V pátek to uvedl premiér Arsenij Jaceňuk, uvedly agentury Reuters a Interfax.

Foto: Andrew Kravchenko, Reuters

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk.

Článek

„Nemáme prostě na výběr,“ prohlásil Jaceňuk k připravovaným protiopatřením poté, co Rusko ve čtvrtek oznámilo, že zakazuje tranzitní lety ukrajinských letadel přes svoje území. „Není pochyb o tom, že Rusko bude pokračovat v kurzu, který na Ukrajině nastolilo před desetiletím tím, že zakázalo ukrajinské zboží, omezilo spolupráci a nastolilo tlak a vydírání,“ dodal Jaceňuk.

Osoby a firmy, které ukrajinská vláda navrhuje zařadit na sankční seznam, jsou spojovány s podporou anexe Krymu, terorismu a narušování územní celistvosti Ukrajiny, uvedl Jaceňuk. Parlament podle něj bude o sankcích rozhodovat v úterý.

Kyjev chce jmenovaným zmrazit konta a majetky a zakázat jim obchodní aktivity. Zvažuje však také omezení v letectví a přepravě plynu. Jaceňuk upozornil, že sankce mohou zastavit „všechny typy tranzitu od přeletů letadel až po přepravu nerostných zdrojů“.

Kyjev dal už v pondělí najevo, že by mohl následovat Západ v zavádění sankcí, které se týkají finančnictví, ale i energetického a vojenského průmyslu.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: STRINGER, Reuters

Průvod demonstrantů v moskvě

Ukrajina dováží téměř 50 procent plynu z Ruska, Evropa pak 15 procent. Případné narušení dodávek tedy může postihnout i evropské odběratele. Ruský dodavatel Gazprom ovšem v červnu uváděl, že bude nadále do Evropy dodávat plyn, i když přeruší dodávky Ukrajině.

Reklama

Související články

Evropské sankce cílí na hlavní ruské banky

Pěti ruskými bankami, na něž od pátku dopadnou sankce Evropské unie, jsou Sberbank, VTB Bank, Gazprombank, Vněšekonombank a Rosselchozbank. Seznam finančních...

Výběr článků

Načítám