Hlavní obsah

Separatisté chtěli sestřelit ruské letadlo jako záminku pro invazi, tvrdí Kyjev

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Separatisté na východě Ukrajiny nechtěli sestřelit malajsijský Boeing 777, ale dopravní letadlo ruské letecké společnosti Aeroflotu, aby tak poskytli záminku pro ruskou invazi. V Kyjevě to ve čtvrtek prohlásil náčelník ukrajinské tajné služby (SBU) Valentyn Nalyvajčenko.

Foto: Stringer, Reuters

Letoun linky MH17 na letišti Schiphol v Amsterodamu před odletem

Článek

Podle Nalyvajčenka ve stejnou dobu jako malajsijský Boeing 777 letěl v koridoru nad východem Ukrajiny stroj ruského Aeroflotu na lince AFL2074 z Moskvy do kyperské Larnaky.

„Dopravní letoun Aeroflotu měl být zasažen tak, aby dopadl do oblasti, která je pod kontrolou (ukrajinských) ozbrojených sil zapojených do ATO (protiteroristická operace). Tento teroristický čin byl cynicky naplánován jako záminka pro zahájení otevřené agrese kvůli velkému počtu obětí z řad nevinných Rusů,“ řekl Nalyvajčenko s tím, že invaze Ruska na Ukrajinu měla být zahájena 18. července.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Uvedl, že právě kvůli tomuto plánu měl být do vesnice Pervomajske ležící 20 km západně od Doněcku převezen systém protiletadlových raket Buk. Podle něj ale kvůli tomu, že specialisté odpalující rakety nebyli místní, dojeli do vesnice se stejným jménem, ale ležící severovýchodně od Doněcku.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Malajsijský Boieng 777 s 298 lidmi na palubě byl podle expertů sestřelen raketou země-vzduch odpálenou z prostoru ovládaného proruskými povstalci. Dopadl nedaleko malé vesnice Hrabove u města Torez.

Jasnější důkazy chybí

Nalyvajčenko ale své tvrzení nijak nezdůvodnil kromě toho, že to bylo zjištěno při vyšetřování pádu boeingu. Na námitku jednoho novináře, že ve zveřejněných odposleších separatisté mluví o sestřelu vojenského transportního letounu, Nalyvajčenko odvětil, že řadoví teroristé neměli o těchto plánech nic vědět.

Podle něj plán potvrzuje fakt, že po sestřelu byl do Moskvy povolán jeden z vůdců separatistů Igor Bezler.

Reklama

Výběr článků

Načítám