Hlavní obsah

Rusko zakázalo dovoz potravin z EU a USA, zvažuje postih aerolinek a automobilek

Moskva
Aktualizováno

Rusko v reakci na západní sankce kvůli krizi na Ukrajině zavedlo embargo na dovoz potravin z Evropské unie, Spojených států a několika dalších západních zemí. Zvažuje také zakázat přelet komerčních letadel amerických a evropských společností nad svým územím a omezit automobilový průmysl. Zatím zakázalo jen tranzitní lety ukrajinských aerolinií. Ve čtvrtek to oznámil předseda ruské vlády Dmitrij Medvěděv.

Foto: Petr Horník, Právo

Ruský premiér Dmitrij Medvěděv

Článek

Z USA a EU, ale i Austrálie, Kanady nebo Norska ustane dovoz masa, ovoce, zeleniny, ryb či mléčných výrobků. Zákaz se podle Medvěděva netýká kojenecké výživy. Úřady také nebudou bránit v dovozu potravin do Ruska jednotlivcům, uvedla agentura Interfax.

Zákaz byl zaveden s okamžitou platností na rok.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Medvěděv nevyloučil jeho přehodnocení, „pokud se zahraniční partneři rozhodnou pro konstruktivní přístup“. Ruský premiér podle svých slov doufá, že na Západě převáží pragmatismus a spolupráce bude zase obnovena.

Zvažují zákaz letů a postih automobilek

Rusko současně zakázalo ukrajinským aeroliniím tranzitní lety přes své území. Nevylučuje, že podobné opatření zavede vůči západním společnostem.

„Vláda Ruské federace zvažuje množství odvetných kroků. To ale neznamená, že budou hned zavedeny. Jsou nicméně takzvaně na stole,“ prohlásil Medvěděv v televizi.

Premiér upozornil, že Moskva je připravena zavést odvetná opatření také v automobilovém, lodním a leteckém průmyslu.

Spojené státy a Evropská unie zpřísnily protiruské sankce naposledy minulý týden. Jen na seznamu EU je 95 lidí a 23 firem včetně zbrojařského koncernu Almaz-Antej, dceřinné společnosti aerolinek Aeroflot Dobroljot, která létá na Krym, či bank v čele se Sberbank, VTB Bank a Gazprombank.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Premiér Medvěděv varoval před tvrdou odvetou už v úterý.

Reklama

Související články

Evropské sankce cílí na hlavní ruské banky

Pěti ruskými bankami, na něž od pátku dopadnou sankce Evropské unie, jsou Sberbank, VTB Bank, Gazprombank, Vněšekonombank a Rosselchozbank. Seznam finančních...

Výběr článků

Načítám