Hlavní obsah

Putin podepsal dekret omezující dovoz potravin jako odvetu za sankce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu podepsal dekret zakazující či omezující dovoz zemědělské produkce ze zemí, které přijaly proti Rusku sankce. Zákaz by měl platit rok. Prezident uložil vládě vypracovat seznam zakázaných položek. Výnos Kremlu nezmiňuje jednotlivé státy.

Foto: Alexei Druzhinin/RIA Novosti/Kremlin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Lze předpokládat, že se sankce mohou týkat i ČR jako členské země evropské osmadvacítky, která několikrát zostřila sankce proti Rusku. [celá zpráva]

Seznam zboží, jehož dovoz do Ruska může být redukován, vláda zrovna dává dohromady. "Dokument se nyní připravuje," řekla premiérova mluvčí Natalja Timakovová agentuře ITAR-TASS a dodala, že seznam bude schválen vládním usnesením. Neupřesnila však, kdy se tak stane. Podle mluvčího ruské veterinární a fytosanitární služby Alexeje Alexejenka byl mohl být seznam znám už ve čtvrtek odpoledne.

Agentuře RIA Novosti Alexejenko také řekl, že služba začala sestavovat seznam zakázaných produktů ihned po zveřejnění vyhlášky a na seznamu se stále pracuje. Podle něj zákaz bude platit na dovoz veškerých zemědělských a potravinářských produktů ze Spojených států, včetně drůbežího. Z Evropské unie bude podle něj zřejmě zakázán veškerý dovoz ovoce a zeleniny. Hodnota dovozu potravin do Ruska loni činila 43 miliard USD (893,4 miliardy Kč).

Putinovo nařízení, zveřejněné na webu Kremlu, „zakazuje či omezuje” po dobu jednoho roku uskutečňovat dovoz „jednotlivých druhů zemědělské výroby, surovin a potravin” ze zemí, „které rozhodly o zavedení ekonomických sankcí proti ruským právnickým či fyzickým osobám, anebo se k takovému rozhodnutí připojily”.

Protože není zatím seznam komodit znám, lze jen spekulovat, čeho se bude týkat.

Na polská jablka už došlo

Nařízení navazuje na úterní požadavek hlavy Ruské federace, aby vláda vypracovala odvetná opatření za západní sankce vůči Rusku. Zdůraznil, že vláda by měla zajistit, aby tato opatření podpořila domácí výrobce, ale neuškodila spotřebitelům.

Rusko ale už omezilo dovoz ovoce a zeleniny. Týká se polských jablek, jichž Varšava vyvážela do Ruska ročně přes poloviny domácí úrody. Zákaz se vztahuje i na hrušky, meruňky, višně, třešně, broskve, švestky, ale také zelí. [celá zpráva]

Poláci, od nichž Rusko přestalo odebírat i vepřové, chtějí po EU odškodné. [celá zpráva]

Rusko již dříve zakázalo dovoz džusů a mléčných produktů stejně jako brambor, sójových bobů, kukuřičné mouky a slunečnicových semen z Ukrajiny.

Moldavsko přišlo o export za téměř dvě miliardy

Zakázalo i dovoz ovoce a zpracovaného masa z Moldavska. Ovoce z Moldavska tvoří hlavní exportní položku, jejíž hodnota dosáhla v loňském roce 89,5 miliónu dolarů, tedy zhruba 1,8 miliardy korun. Z Lotyšska zakázalo dovoz sušeného mléka a i prasat a vepřového masa.

Zakázán je i dovoz prasat a výrobků z vepřové krve z Kanady, Japonska, Jižní Koreje, Mexika.

Moskva rovněž pohrozila zákazem dovozu řeckého ovoce.

Ruská centrální banka v úterý uvedla, že omezování dovozu levných produktů ze zahraničí komplikuje snahu o udržení ruské inflace pod kontrolou.

Rusko je největším kupcem ovoce a zeleniny z EU. V roce 2011 se na celkovém vývozu zeleniny z EU Rusko podílelo 21,5 procenty a na vývozu ovoce 28 procenty. Na vývozu kuřecího z USA pak mělo Rusko podíl osm procent a podle agentury Reuters bylo druhým největším odběratelem amerického kuřecího za Mexikem.

Ruská veterinární správa rovněž uvedla, že kvůli zákazu začne jednat o možnostech zvýšení dovozu potravin z Ekvádoru, Brazílie, Chile a Argentiny. Brazílie již oznámila, že je schopná zvýšit dovoz kuřecího do Ruska o 150 000 tun, z USA Rusko dovezlo loni 276 100 tun kuřecího.

Zákaz dovozu rumunského hovězího

Ruská veterinární a fytosanitární služba Rosselchoznadzor také zakázala dovoz hovězího masa a dobytka z Rumunska. Opatření zdůvodnila výskytem nemoci šílených krav. Podle agentury Reuters jde nicméně o další z odvetných kroků Moskvy, které vyvolaly sankce západních zemí uvalené na Rusko kvůli jeho postupu vůči Ukrajině.

Kanadské sankce

Kanadská vláda ve středu zavedla nové sankce proti ruským bankám a činitelům za ruskou politiku vůči Ukrajině. Postihy, které jsou cíleny podobným směrem jako dosud poslední sankce EU a USA, zasáhnou čtveřici velkých bank, na dvě desítky jednotlivců a podobně početnou skupinu ekonomických subjektů.

Mezi bankami, které budou mít omezený přístup na kanadský finanční trh, jsou podle agentury Reuters VTB Bank, Ruská zemědělská banka, Moskevská banka a Ruská národní komerční banka. Zákaz cest do Kanady se nově týká 19 lidí, mezi nimiž jsou lídři ukrajinských separatistů či ruští představitelé blízcí prezidentu Vladimiru Putinovi.

"Tyto sankce, pečlivě koordinované s partnery z USA a Evropy, dále zvýší tlak na ty, jež jsou zodpovědní za krizi na Ukrajině," prohlásil kanadský premiér Stephen Harper.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám