Hlavní obsah

Kyjev navzdory kráteru popírá nálet na Doněck

Kyjev

V noci na středu byla zasažena jedna z ulic v Doněcku na východě Ukrajiny, mohutná exploze tam vytvořila velký kráter. Podle radnice město bombardovalo letadlo, ale mluvčí ukrajinské národní bezpečnostní rady Andrij Lysenko nálet popřel, uvedla Ukrajinska pravda.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Kontrolní stanoviště ukrajinské armády u města Debalceve nedaleko Doněcku

Článek

Doněcká radnice oznámila, že v noci v 0:40 se město stalo terčem leteckého útoku. Zasažena byla Sečenovova ulice, v jejímž středu je velký kráter o průměru čtyři metry a hloubce jeden a půl metru: „Kalininská čtvrť byla v noci zasažena při leteckém úderu. Nejsou tu žádné civilní oběti.”

Kyjev nálet popřel. „Ukrajinské letectvo nebombardovalo Doněck, Luhansk ani jiná města. Pokud se mluví o zvuku letadla, tak to bylo skutečně letadlo, ale spojovací. Poskytuje spojení štábu ATO (protiteroristické operace) se vzdálenými velitelstvími, která jsou nyní v akci a zajišťují obranu hranic. Je to retranslační letadlo. Neustále mění svou trasu, aby nebylo sestřeleno,” uvedl mluvčí bezpečnostní rady Andrij Lysenko.

„Jestliže naše letectvo neútočilo, znamená to, že k úderu nedošlo,” dodal Lysenko. Ke kráteru poznamenal, že mohl vzniknout následkem exploze granátu vypáleného z houfnice. Podle něj město ostřelují separatisté.

Armáda se pohybuje jen pět kilometrů od Doněcku. Tvrdé boje probíhají v nedaleké Horlivce.

Další oběti bojů

Za posledních 24 hodin padlo na Ukrajině 18 vojáků zapojených do protiteroristické operace (ATO), dalších 54 jich bylo zraněno. Za tu dobu došlo k 25 střetům se separatisty, při nichž se střílelo. Opět byla zaznamenána palba na luhanské letiště a u Saur-Mohyly a Marjivky.

Opět byly ukrajinské síly ostřelovány z Ruska, mimo jiné u Djakova a Krasné Talivky, kde z ruské strany pálily raketomety BM-21 Grad.

 Na Ukrajině údajně unesli členy Červeného kříže

Separatisté podle Lysenka také zadrželi představitele Červeného kříže. Podle Ukrajinské pravdy zveřejnil záznam odposlechu konverzace separatistů, kteří únos koordinovali.

Z odposlechu plyne, že únosci zadrželi celkem tři osoby, vedle představitele Červeného kříže také jeho řidiče a tlumočníka. Jednali na pokyn jednoho z vysokých představitelů separatistů Igora Girkina Strelkova.

Podle Lysenka plyne z odposlechu, že únos se uskutečnil před dnem či dvěma. Ukrajinské úřady nyní jednají s Mezinárodním výborem Červeného kříže a zjišťují, kdo se měl stát terčem onoho únosu a zda je v rukou separatistů.

Zástupci Červeného kříže působí v Debalcevu, odkud většinou doprovázeli vyšetřovatele, kteří navštěvovali místo pádu malajsijského Boeingu 777.

Diverzanti také v Doněcké oblasti přerušili hlavní telefonní vedení mezi Jasynovatijí a Krasnym Lučem. Bez spojení jsou mimo jiné Debalceve, Dzeržynsk, Artemivsk, Kramatorsk, Horlivka a Slavjansk. Telefonní linky nelze opravit, protože se v oblasti bojuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám