Hlavní obsah

Polka si půjčila pár tisíc, na krku má miliónový dluh

Právo, Pavol Minárik

Zdravotní sestra z polské Bydgoszcy si před 13 lety půjčila od nebankovní společnosti 700 zlotých (4700 korun). Ačkoliv spolu s ručitelem zaplatila v přepočtu 380 tisíc korun, její dluh je 900 tisíc korun a každým dnem narůstá o sedm procent.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nevinných 700 zlotých si dnes už důchodkyně půjčila od nebankovní společnosti v roce 2001 s tím, že v šesti měsíčních splátkách vrátí společnosti 1100 zlotých. Včas vrátila ale jen necelou polovinu půjčky, a tak jí společnost začala připočítávat k nezaplacené sumě denně sedmiprocentní úrok.

„Ačkoli bývalá zdravotní sestra zaplatila na úrocích více než 40 tisíc zlotých a ručitel její půjčky dalších 16 tisíc zlotých, dluh ženy se vyšplhal na neuvěřitelných 130 tisíc zlotých (871 tisíc korun) a měsíčně narůstá o dalších 1300 zlotých (8,7 tisíce korun),“ uvedla polská televize  TVN24.

Vzhledem k tomu, že žena nemá žádný movitý ani nemovitý majetek, tak exekutor rozhodl, že jejímu 78letému ručiteli půjčky zabaví jeho malý byt a ten se vydraží.

„Polsko není žádná džungle, existují přece nějaké hranice spravedlnosti,“ uvedl v televizi advokát Marcin Dziura, který se rozhodl hájit ženu a změnit rozhodnutí exekutora.

„Já jsem jen pomohl v nouzi a lidé, kterým jsem půjčil, jsou nevděční,“ uvedl Krzysztof J., majitel společnosti, která ženě poskytla půjčku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám