Hlavní obsah

Luhansk je na pokraji humanitární katastrofy

Luhansk

Zhruba čtvrt miliónu lidí, kteří zůstali ve městě Luhansk na východě Ukrajiny, žije v nelidských podmínkách. Povětšinou nemajetné rodiny a důchodci, kteří před boji armády s povstalci neutekli, jsou bez vody, elektřiny, telefonního i internetového signálu, veřejné dopravy. Odpadky nikdo nevyváží a hrozí epidemie.

Foto: Sergei Karpukhin , Reuters

V těžce ostřelovaném Luhansku zůstali většinou nemajetní a důchodci.

Článek

„Lidé se stali rukojmími války. Jsou nuceni žít v podmínkách ozbrojené konfrontace, bez spojení se světem. Z obchodů, které ještě fungují, mizí každým dnem zbytky zásob. Zvlášť citelný je nedostatek léků, otevřeno je pouze několik lékáren,“ uvedl ukrajinský server Cenzor.

Město, v němž zůstala jen polovina obyvatel, je ve stavu humanitární, ale i ekologické katastrofy. Kvůli žalostnému stavu komunálních služeb, ochromených ostřelováním i nedostatkem paliva, se z Luhansku nevyvážejí odpadky. V důsledku vysokých letních teplot se ve městě šíří zápach a hrozí epidemie.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Slavjansk

Obytné čtvrti Luhansku jsou bez vody a bez proudu už zhruba týden. Telefonní a internetové spojení nefunguje nejen v centru města, ale ani v jeho širším okolí. Místní vodárna přestala v důsledku bojových operací upravovat vodu a dodávky té pitné se zastavily. Prakticky nepřetržité ostřelování města způsobilo škody na městském majetku v takové míře, že se zajišťování základních funkcí Luhansku zastavilo, píše Cenzor.

Foto: Maks Levin, Reuters

Ukrajinští vojáci v Luhanské oblasti

Největším problémem je podle městských úřadů výpadek v dodávkách elektřiny. Jejich obnova závisí na zakoupení a dovezení náhradních dílů, což je ale vzhledem k bojovým operacím nemožné.

Nemají peníze, aby mohli odjet

Při palbě z raketometů a granátometů byly vážně poškozeny tři polikliniky a čtyři luhanské nemocnice. Hospitalizováno je v nich i mnoho lidí, kteří byli zraněni při ostřelování města, uvádí Cenzor.

Ukrajinská vláda vydala prohlášení, v němž vyzvala civilní obyvatelstvo, aby vyklidilo oblasti kontrolované povstalci. „Civilisté by měli opustit oblasti ovládané teroristy,“ uvedl v pondělí armádní mluvčí Andrij Lysenko.

Podle ukrajinských novinářů ale mnozí Ukrajinci nemají na faktickou evakuaci v přeplněných a často i předražených vlacích a autobusech dost prostředků. V Luhansku i v dalších městech tak zůstávají sociálně slabí Ukrajinci, důchodci a rodiny s dětmi.

Kvůli bojovým operacím na východě Ukrajiny se letos do Ruska uchýlilo kolem 730 000 uprchlíků, oznámila v úterý OSN. Čtvrtina z nich žádá o azyl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám