Hlavní obsah

Na slovensko-ukrajinské hranici zastřelili převaděče

Právo, ivi (Bratislava)
Bratislava
Aktualizováno

Na ukrajinsko-slovenské hranici se v sobotu ráno strhla přestřelka. Slovenští policisté tam zastřelili 46letého muže, který z Ukrajiny nezákonně převáděl běžence.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Převaděč s pěti migranty přecházeli přes hranici mezi obcemi Nová Sedlica a Zboj v okrese Snina. Hlídka slovenské policie je odhalila a snažila se je zastavit. Skupina však na výzvy nereagovala. Policisté proto varovně vystřelili do vzduchu.

Převaděč vzápětí podle serveru čas.sk vytáhl zbraň a namířil ji na policistu. Vypukla přestřelka, která skončila smrtí převaděče.

Mrtvý muž byl ukrajinský státní občan. Byl vyzbrojen brokovnicí s upilovanou hlavní i pažbou.

Střílel už loni

Na stejném místě došlo ke střelbě i loni v červenci. Tehdy se policisté snažili zastavit dvojici mužů, kteří po nich začali střílet. Vypálili pět ran a následně zmizeli v lese. Později se zjistilo, že se jednalo o dva Ukrajince, a případem se zabývaly ukrajinské úřady.

Ministr vnitra Robert Kaliňák potvrdil, že to byl právě zastřelený muž, kdo před rokem střílel na slovenskou policejní hlídku. „Tentokrát překročil hranice s pěticí občanů Vietnamu. Naše mobilní zásahová jednotka byla připravena na trase, kterou převaděči nejčastěji používají,“ uvedl. Slováci podle ministra převaděče sledovali delší dobu.

Ke střetu došlo v sobotu ve tři hodiny ráno. „Na opakované výzvy a varovné výstřely nereagoval a zbraní ohrožoval převáděné osoby i policejní hlídku. Došlo ke střelbě, při níž byl převaděč zraněn. Byla mu poskytnuta první pomoc, ale navzdory tomu svým zraněním na místě podlehl,“ konstatoval ministr. Ke zranění dalších osob nedošlo.

Slovensko o incidentu informovalo ukrajinskou stranu. „Zmíněný převaděč byl relativně známá firma. Naše orgány po něm delší dobu pátraly,“ dodal Kaliňák. Vietnamci budou vráceni na území Ukrajiny. V případě, že požádají na Slovensku o azyl, budou zařazeni do azylové procedury.

Podle Kaliňáka se převaděči na slovensko-ukrajinské hranici začínají chovat stále agresivněji. „Horší je, že začínají chodit ozbrojeni,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám