Hlavní obsah

Le Penová by vyhrála první kolo prezidentských voleb

Právo, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Pokud by se nyní ve Francii konaly prezidentské volby, vyhrála by jejich první kolo šéfka krajně pravicové Národní fronty (FN) Marine Le Penová ziskem 26 procent hlasů. S 25 procenty by následoval bývalý konzervativní (UMP) šéf Elysejského paláce Nicolas Sarkozy, který by se tak stal soupeřem Le Penové ve druhém, finálovém kole.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Marine Le Penová slaví vítězství v eurovolbách.

Článek

Vyplývá to z průzkumu sociologického institutu Ifop. Otázku, jak by dopadlo druhé kolo, anketa neřešila.

Nynější socialistický (PS) prezident Franҫois Hollande ani premiér Manuel Valls (PS) by se do finále nedostali. Oba by skončili se 17 procenty na třetím a čtvrtém místě.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Popularita Hollanda a jeho vlády v posledních měsících rekordně poklesla kvůli neutěšené situaci na pracovním trhu. Hollandovy šance na znovuzvolení v roce 2017 tak nejsou velké.

Zato Sarkozy, Hollandův soupeř z voleb přede dvěma roky, je mezi pravicovými voliči nadále oblíbený. Jeho ambice ale ohrožuje stíhání pro podezření z nelegálního financování volební kampaně v roce 2007, kdy hlasování vyhrál.

Pokud by se Le Penová a Sarkozy sešli ve finále, opakovala by se situace z roku 2002, kdy do druhého kola zcela překvapivě postoupili za FN otec Le Penové, Jean-Marie Le Pen, a pravicový kandidát Jacques Chirac, pozdější prezident.

Národní fronta letos vyhrála volby do Evropského parlamentu.  [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám