Hlavní obsah

Experti sbírají ostatky na místě pádu boeingu

– Kyjev

Přes 60 expertů včetně odborníků z Nizozemska a Austrálie dorazilo v pátek na místo pádu malajsijského letadla na východě Ukrajiny. Tým zahájil shromažďování zbývajících těl obětí. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Ukrajinec míjí trosky havarovaného boeingu.

Článek

Menší skupina expertů z Nizozemska a Austrálie, jejichž občané tvoří převážnou většinu z 298 mrtvých, byla u trosek letadla již ve čtvrtek. Umožnilo jim to jednodenní příměří, které ukrajinská armáda v oblasti vyhlásila. V předchozích dnech se odborníci snažili na místo dostat, ale bránily jim v tom boje mezi ukrajinskými vojáky a proruskými separatisty.

Australská federální policie v pátečním prohlášení oznámila, že průzkumný tým, doprovázený pozorovateli OBSE, provedl ve čtvrtek v okolí letadla, které se přede dvěma týdny zřítilo na Ukrajině, předběžné zhodnocení situace.

Australský premiér Tony Abbott sdělil, že členové průzkumného týmu lokalizovali kolem trosek malajsijského boeingu další tělesné pozůstatky.

Profesionální prohledávání trosek

Množství pozůstatků obětí odvezl z místa havárie už vlak s chladicími vozy 21. července. Australské úřady ale již dříve vyjádřily přesvědčení, že na místě stále zůstává až 80 těl.[celá zpráva]

„Naši experti nyní důkladně a profesionálně prohledají lokalitu, aby zajistili shromáždění pozůstatků, a pomohli tak vyšetřování a dosažení spravedlnosti,” konstatoval Abbott.

Zbývající těla obětí z malajsijského letadla a osobní věci mrtvých by mohly být odvezeny z místa havárie během několika následujících dní. Ukrajinský vicepremiér Volodymyr Hrojsman podle australského serveru News.com.au na Twitteru napsal, že proruští separatisté dovolí vlaku s osobními věcmi obětí opustit oblast do dvou dnů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám