Hlavní obsah

Mezinárodní experti se téměř po týdnu dostali k troskám sestřeleného boeingu

Kyjev
Aktualizováno

Po téměř týdnu se ve čtvrtek podařilo australským a nizozemským policejním expertům a pozorovatelům z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) na východní Ukrajině dostat do oblasti, kam spadl sestřelený malajsijský boeing. Uvedla to OBSE na svém twitterovém účtu.

Foto: axim Zmeyev, Reuters

Trosky boeingu na východní Ukrajině. Snímek je z předminulého týdne.

Článek

„Poprvé po téměř týdnu pozorovatelé dorazili na místo pádu letu MH17, doprovázeni čtyřmi nizozemskými a australskými experty. Použili novou přístupovou trasu,“ oznámila organizace.

Skupina se marně pokoušela dostat do oblasti již ráno. Podle ukrajinského vicepremiéra Volodymyra Hrojsmana ji však za městem Torez zastavili vzbouřenci a tvrdili, že v místě, kde se nacházejí trosky, panuje nebezpečí.

Ukrajinská armáda přitom pozastavila v okolí vojenské akce. [celá zpráva]

Experti se na místo nemohli dostat několik dní – podle mluvčího ukrajinské bezpečnostní rady Andrije Lysenka separatisté přístup k troskám zaminovali. [celá zpráva]

Podle stanice BBC se k troskám Boeingu 777 chystají i ruští experti. [celá zpráva]

Ukrajinský vicepremiér Volodymyr Hrojsman ve čtvrtek oznámil, že se Kyjev s Moskvou na jednání v Bělorusku dohodly, že zahraničním odborníkům zajistím k troskám bezpečný přístup.

Související témata

Foto: Stringer, Reuters

Boeing 777 společnosti Malaysian Airlines nad Polskem, archivní snímek

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: Profimedia.cz

Protiletadlový systém Buk

Australská ministryně zahraničí Julie Bishopová oznámila, že v oblasti mohou ležet ostatky ještě více než 70 obětí. Na palubě letounu bylo 298 lidí. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám